Labyrint vol gruwelijke taferelen
Dit is het laatste deel van de tetralogie ‘Het kerkhof van de vergeten boeken’. De literaire roman ‘Het labyrint der geesten’ uit 2017 van auteur Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) met invloeden van het magisch realisme is vermengd en met elementen uit het detective genre. De lezer wordt meegenomen in een wervelend verhaal vol met thrillerachtige avonturen. Hierbij wordt je telkens nieuwsgierig gemaakt en kan je de roman bijna niet wegleggen.
We volgen grotendeels de eigenzinnige Alicia Gris, vergezeld door rechercheur Vargas, die begint aan de zoektocht naar de mysterieuze verdwijning van de belangrijke culturele politicus Mauricio Valls, hij heeft een geheimzinnig ‘verboden’ boek van auteur Victor Mataix in zijn bezit, dat uiteindelijk voert naar de boekhandel Sempere & Zoon, in het hart van Barcelona. Halverwege de roman worden Alicia en Vargas bedankt voor hun bijdrage aan het onderzoek, hoewel er nog veel losse eindjes zijn nemen de overheidsinstanties het nu over. De hel breekt pas echt uit als Alicia het besluit om toch verder te gaan met het onderzoek, gesteund door diverse vrienden/kennissen, dit brengt niet alleen haar eigen leven in gevaar. Ze worden geconfronteerd met de meest schokkende samenzweringen in de geschiedenis van Spanje. De geheime politie, mensen als de monsterlijke Hendaya hebben er belang bij dat deze duistere daden van het fascistische Franco regime verborgen blijven, maar het verleden verdwijnt niet.
Deze roman telt 845 pagina’s en is een briljant meesterwerk, het heeft uiterst interessante personages die op hun eigen manier een onvervangbare rol in dit doolhof van levens- en lotsbestemmingen hebben, voldoende spanning en thriller elementen, verbluffende humor zodra Fermin Romero de Torres aan het woord komt, plus de gevolgen van een schokkende burgeroorlog met gruwelijke horror taferelen. Toch leest deze roman vrij gemakkelijk, regelmatig wordt je verrast, verbijsterd of verbaasd, enkele keren voel je de pijn die het personage ondergaat, dit boek heeft het in zich om een literair meesterwerk te worden.