Een duistere gruwelijke thriller

Bert 17 december 2024
‘Ik reis alleen’ is een duistere gruwelijke thriller van de Noorse auteur Samuel Bjørk is een pseudoniem voor Frode Sander Øien (geboren 1969) bevat 399 pagina’s, het bijzondere aan Scandinavische thrillers is dat de personages altijd levendig en erg geloofwaardig zijn uitgewerkt. Door de manier waarop de thriller wordt beschreven lijkt het alsof je als lezer deel uitmaakt van het verhaal.

Twee vermiste kleine meisjes worden een paar dagen na elkaar vermoord aangetroffen als poppen in de bomen, opgeknoopt aan een springtouw in vreemde poppenkleding, bijna zes jaar maar ze zouden nooit naar de lagere school gaan. Beide meisjes hadden een vliegtuiglabel om hun nek met de tekst “Ik reis alleen” en hadden een schooltas op hun rug, waren door een overdosis met narcose gedood. Alles lijkt door de seriemoordenaar tot in het kleinste detail gepland, de twee kleine meisjes zijn dood en ergens liggen nog acht jurkjes klaar, je reinste nachtmerrie. Even later verdwijnen er opnieuw twee kleine meisjes, maar ditmaal gebeurt dit gelijktijdig. Een mysterieuze beller neemt contact op met iemand van de pers, de droom van iedere journalist, een ‘live’ contact met de dader. Hij legt de journalisten een macabere keus voor.

Het land is in shock en een speciale onderzoekseenheid onder leiding van inspecteur Holger Munch wordt belast met het onderzoek. Hij werkt samen met de suïcidale maar uiterst getalenteerde Mia Krüger. Ze hebben beide verschillende problemen die bijdragen aan meerdere plotwendingen en vormen de spil van deze speciale eenheid.

De plot is van een geweldig niveau, in de laatste honderd pagina’s worden de verschillende verhaallijnen op een ingenieuze manier met elkaar verbonden. De spanning en tempo worden steeds verder opgebouwd met een race naar het gruwelijke einde.

Meer recensies van Bert