Leven in een doorgedraaide wereld
Herlezen. 'Vrijheid’ uit 2010 een modern literair meesterwerk van de Amerikaanse auteur Jonathan Franzen (1959). Opnieuw heeft Franzen een ingewikkeld geordend verhaal gevormd ditmaal staat de machtsstrijd van het huishoudelijk leven van Patty en Walter Berglund centraal, het zijn zoekende mensen in een doorgedraaide wereld.
De Berglunds kopen een huis in de vervallen wijk van St. Pauls. Patty was een getalenteerde basketbalster, ze komt via haar gestoorde vriendin Eliza in contact met de aantrekkelijke losbandige rock muzikant Richard Katz, ze wordt verliefd op hem en probeert hem te overtuigen maar als dat niet lukt kies ze voor zijn verlegen naïeve vriend Walter, een advocaat in milieuzaken. Ze trouwen en krijgen twee kinderen Jessica en Joey zijn beide intelligent, als ze de deur uit zijn voelt Patty zich nutteloos. Ze blijft wel een intens erotische spanning voelen voor Richard, het eindigt met een verraad aan Walter.
Vanaf het derde deel van de roman krijgen we te maken met drie verschillende vertellers hierdoor worden de voortschrijdende verhalen vanuit verschillende perspectieven ervaren. Jonathan Franzen heeft zeer menselijke personages gecreëerd met sterke dialogen, zeer levendig soms meeslepend of irritant.
Zoals bij alle grote literaire complexe romans vertelt ‘Vrijheid’ niet alleen een boeiend verhaal over een gemankeerde familie, maar dit verhaal wordt voorzien van 30 jaar Amerikaanse geschiedenis, de aanslagen van 11 september, de invasie in Irak enz. De schrijver weet dit handig te mixen met de keuzes en gevoelens van de gezinsleden. Jonathan Franzen is een van de beste hedendaagse literaire schrijvers. Lees zijn geweldige roman ‘Vrijheid’ je krijgt er geen spijt van.
'Het is mogelijk dat je vrijer bent als je accepteert wat je bent en gewoon doorgaat met de persoon te zijn die je bent!’