Een inkijkje in het verzet
Een groot deel van de boeken die ik lees gaan over de tweede wereldoorlog. Daardoor zijn de meeste onderwerpen die in die boeken aan de orde komen inmiddels wel bekend bij mij. Boeken over de verschillende concentratiekampen en het leven daar, levensverhalen van overlevenden ed. Juist hierdoor trok het boek 'De grootste bankoverval aller tijden' mijn aandacht. Ik had nog nooit van deze bankoverval gehoord. En ook niet eerder een boek gelezen wat niet zozeer draait om de Joden, Jodenvervolging en concentratiekampen, maar juist om het verzet in ons eigen land. Gewone, doorsnee burgers die hun leven en dat van hun gezinnen op het spel gezet hebben om anderen te helpen en de vijand tegen te werken.
Het boek ziet er prachtig uit. De auteur heeft zeer grondig onderzoek gedaan voor dit boek. Het zit vol met authentieke foto's, brieven en krantenberichten. Hierdoor krijgen de verzetsmensen letterlijk een gezicht en voel je je erg betrokken bij het verhaal. Dit stukje geschiedenis komt echt tot leven door het lezen van dit boek. Het geeft je een waarheidsgetrouw beeld van de moed en volledige inzet waarmee deze mensen het verzet dienden. Mensen die uit overtuiging onderduikers hielpen, spullen verborgen, overvallen pleegden of als koerier mensen, spullen en informatie overbrachten.
Het boek is opgebouwd uit drie delen. In het eerste deel leer je alle verzetsmensen kennen. Hun achtergrond, hoe ze bij het verzet betrokken raakten en hun connectie met de andere leden van het verzet. Het boek leest heel makkelijk, maar bij dit eerste deel moet je je aandacht er wel goed bijhouden. Het is namelijk erg veel informatie. Regelmatig heb ik teruggebladerd om even helder te krijgen wie wie ook al weer was. Dit kwam ook omdat sommige voornamen meerdere keren voorkwamen en er ook nog schuilnamen gebruikt werden.
In het tweede deel lees je over de daadwerkelijke bankoverval. De voorbereiding, de overval zelf en de reactie van de bezetters hierop. Omdat ik dit stukje geschiedenis nog helemaal niet kende, werd ik helemaal meegetrokken in het verhaal. De manier van schrijven en de brieven en foto's tussendoor maken dat het verhaal heel dichtbij komt. Ik was erg benieuwd naar de afloop.
Het derde deel was wat dat betreft echt een teleurstelling. Niet vanwege de schrijfwijze van de auteur, maar wel vanwege de afloop van het verhaal. Het deed me echt verdriet om te lezen hoeveel van deze moedige helden hun verzet met de dood hebben moeten bekopen.
Frank Krake, zelf afkomstig uit het gebied waar het verhaal zich afspeelt, heeft een prachtig boek geschreven. Hij heeft ervoor gezorgd dat deze verzetshelden niet vergeten worden. Dat hun moedige, maar ook verdrietige levensverhalen verteld blijven worden. Opdat wij niet vergeten!