Een indrukwekkend stukje geschiedenis
Vanaf het eerste hoofdstuk werd ik gegrepen door dit verhaal. Vanwege de inhoud, maar zeker ook de manier waarop het verteld wordt.
Het boek begint met een chronische betrekking van de ramp en de eerste dagen daarna. Het beperkt zich niet tot een klein deel van het rampgebied. Uitgebreid wordt elk deel beschreven. Het verhaal komt dicht bij de lezer door de vele ooggetuigen verslagen en dagboek citaten.
In het tweede deel van het boek komen dertien thema's van tijdens en na de ramp aan de orde. Voorbeelden hiervan zijn het dijkherstel, de dieren, de evacuaties en de schuldvraag.
Slager heeft uitgebreid onderzoek gedaan voor dit boek. Naast de feitelijke gebeurtenissen wordt je meegenomen in het persoonlijke verhaal van de slachtoffers van de ramp. Je leest over angst, ongeloof, verbijstering en verlies. Over helden, maar ook over egoïsten. Hij durft in zijn boek namelijk ook heel kritisch te zijn richting personen, organisaties, besturen en overheden.