Pittig

Bettina1 28 december 2024
Met de boekenclub De boekenreizigers hebben we het fictieve verhaal Salomon gelezen. Salomon is geschreven door Jacqueline Zirkzee.

Vóór de aanmelding bij SALOMON is Jeugdzorg al tweeënhalf jaar met ze bezig geweest. Voor het VA heb ik een inventarisatie gemaakt van verbeterpunten. We gaan nu met iemand van de Jeugdpolitie erbij kijken of er vooruitgang is geboekt. Als dat zo is, mag Jeugdzorg de regie weer overnemen.

De 5 jarige Juno woont samen met haar moeder, waarvan je de naam niet te weten komt. Zij is gescheiden van de vader vaan Juno. Moeder werkt bij Salomon. Salomon is een overheidsorganisatie die jeugdzorg in de gaten houdt en bij gezinnen langs gaan om te controleren of ze zich aan de regels van Salomon houden. Vaak moeten ze vervelende beslissingen nemen. De bedoeling is om een perfecte samenleving te creëren. De vader van Juno wil weer in het leven van Juno en haar moeder komen en dat is iets wat moeder ten alle tijden wil voorkomen. Ze komt in een neerwaartse spiraal terecht en dit geeft ook problemen op haar werk. ze merkt dat Salomon toch niet zo geweldig is als dat ze dacht. Komt alles nog goed?

Het verhaal is geschreven in de toekomst. Dingen die nu gewoon zijn, zijn dan niet meer gewoon. Heel bijzonder en ook best wel eng om dit te lezen vond ik. De overheid die allerlei beslissingen nemen om het klimaat te redden. Salomon zou er voor moeten zorgen dat er geen dingen meer kunnen gebeuren zoals bij de toeslagaffaire is gebeurt maar of Salomon met zijn super strenge regels dit voor elkaar krijgt is voor mij een vraag. Het was voor mij een boek wat vanaf het begin prettig te lezen was. De moeder van Juno kon ik goed begrijpen. Alles voor je kind en denken dat alle regels goed zijn. Ik moet zeggen dat ik zelf geen voorstander van een organisatie ben als Salomon maar het verhaal geeft je wel de aanzet om na te denken hoe het verder moet.

Meer recensies van Bettina1