Angus trekt je mee en laat je niet meer los
De jonge Angus, bewoner van het eiland St. Helena, leer je in dit boek kennen nadat een wetenschapper op het eiland is geweest. Er zijn weinig onderwijsmogelijkheden beschikbaar voor de slimme nieuwsgierige jongen en deze ontmoeting is een startpunt voor Angus. Elke avond doet hij vanuit de slangenden observaties van de hemel en overdag telt hij het aantal vogels per soort. De dominee leert hem ook lezen.
Op het eiland wordt het leven steeds onveiliger en het geweld treft ook het gezin van Angus. Angus wordt als verstekeling meegesmokkeld op een schip naar Londen, om een boodschap over te brengen aan de wetenschapper Halley.
De pracht van het boek zit vooral in de manier waarop het is geschreven. Vanuit de gedachten van Angus kom je van alles te weten, soms dingen die hij zelf niet helemaal begrijpt, want hij is 8 jaar aan het begin van het boek, en 13 aan het eind. Angus sleurt je mee naar het leven van toen, soms naar gruwelijkheden, maar ook naar de mooie momenten. Als Angus eenmaal je hart gestolen heeft, is het moeilijk loslaten. Ik kijk dan ook uit naar de vertaling van het tweede deel!