Gevaarlijke briefwisseling

Bianca Handgraaf 05 februari 2025
Een snel krabbeltje als antwoord op een brief afkomstig uit Downing Street en dan richting de Embankment voor een boottripje op de Theems. Dat laatste is tenminste wat Venetia Stanley denkt te gaan doen in juni 1914 maar uiteindelijk ruilt ze de boottrip in voor een diner omdat ze ‘hem’ dan weer kan zien. Zo begint het boek AFGROND van ROBERT HARRIS, Britse schrijver van bestsellers, waarin feit en fictie worden verweven.

Venetia, midden twintig, ongetrouwd en van gegoede afkomst, heeft een affaire met de veel oudere premier Asquith. Hij schrijft haar meerdere keren per dag en wisselt staatsgeheimen met haar uit waardoor de relatie uiteindelijk bekend wordt bij de Engelse geheime dienst.

Dit verhaal is minder spannend dan je hoopt maar heeft toch veel plussen. Het geeft vooral een prachtig inkijkje in de Engelse politiek van vlak voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bekende politici, zoals Kitchener en Churchill worden belicht en we komen meer te weten over het dagelijks leven van de premier. Ook ontdekken we dat rijke vrouwen weliswaar een makkelijk leven hadden maar dat het ook vaak weinig zinvol was. Venetia Stanley is daar een voorbeeld van. Dat is voor haar ook de reden dat ze uiteindelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog een andere wending aan haar leven geeft en verpleegster wordt.

De Engelse klassenmaatschappij wordt ook prachtig weergegeven. Paul Deemer, die bij de geheime dienst werkt en vooral in het middelste deel van het boek als een soort tweede hoofdpersoon in actie komt, is van een veel lagere klasse dan Venetia Stanley. Hij wordt helemaal weggeblazen als hij het landgoed ziet, waar Venetia woont. Het wordt nog erger als hij haar leven met zijn verrekijker bespiedt en een grote groep bedienden naar buiten ziet komen met borden, stoelen, tafels en gerechten om een picknick voor te bereiden. Het is allemaal over de top.

Zodra Venetie als verpleegster in actie komt in een ziekenhuis in Londen, leven we mee met de gewonde soldaten. Afschuwelijke omstandigheden, soldaten die ledematen moeten missen en verpleegsters die na een korte opleiding diensten van tien uur of meer draaien.

De spanning blijft uit in dit boek omdat het draait om de brieven en geheimen die uitgewisseld worden tussen de premier en Venetia. Je vraagt je af of die relatie echt wel een gevaar vormt voor de Engelse staat. De focus ligt vooral op de brieven tussen de twee geliefden en op het feit dat de premier verwacht dat Venetia zich helemaal voor hem wegcijfert, waardoor het verschil tussen man en vrouw in die tijd ook verduidelijkt wordt. De premier bevindt zich door de uitwisseling van staatsgeheimen aan de rand van een politieke afgrond. Veel politici, soldaten en staatsburgers dreigen door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zelfs bijna letterlijk in een afgrond te vallen.

Al met al is het boek onderhoudend. Het leert je veel over het klassenverschil en de politiek in Engeland. De persoonsbeschrijvingen zijn realistisch, de titel past uitstekend bij het verhaal maar door de weergave van de vele brieven tussen de twee geliefden wordt het verhaal langdradig en wil het maar niet echt spannend worden.

Meer recensies van Bianca Handgraaf