Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Confrontatie met het kwaad

Bianca Handgraaf 11 maart 2025
Het is 14 mei 1940 en bommen vallen op Rotterdam. De familie Brücker kan net op tijd de schuilkelder bereiken. Als ze eruit komen, is er niets meer van de straat over. Hun huis is weg en een aantal maanden later wordt het succesvolle kledingbedrijf van vader Moses Brücker overgenomen door de Duitsers omdat de familie joods is. En dat is nog maar het begin….

Het indringende verhaal CATHARINA van FRANK KRAKE is na de inleiding, waarin Catharina in de jaren tachtig van de vorige eeuw, schilderijen afgeeft in Jeruzalem, een terugblik naar het verleden. Daarna wordt het verhaal van de familie chronologisch verteld en gaan we richting Tweede Wereldoorlog. De schrijver heeft drie jaar onderzoek gedaan, veel bronnen geraadpleegd en diverse personen gesproken om dit boek te kunnen schrijven.

Hij krijgt het voor elkaar om het verhaal bij je binnen te laten komen door de leden van de familie Brücker realistisch neer te zetten. Vader Moses blijkt een behendig zakenman, een fantastische kleermaker en een creatief denker die zich uit veel moeilijke situaties weet te redden. Catharina is de oudste van de vier kinderen. Een mooie vrouw die later haar uiterlijk heel wat keren inzet om zich uit hachelijke situaties te kunnen redden. Van haar broer Isaac krijgen we ook veel mee. Ook hij is behendig, gaat onderduiken maar komt tevens in het verzet terecht. Er komen behalve de zussen van Catharina veel bijpersonen voor in het boek en soms schept dat verwarring omdat je dan niet precies meer weet met wie je te maken hebt.

Het verhaal laat ons meekijken in het dagelijks leven van kamp Westerbork en later in Theresienstadt. In Westerbork doet Catharina mee aan het legendarische cabaret en haar zoon Clarence wordt er geboren. Dat wordt heel integer beschreven. Verderop in het boek krijgen we beschrijvingen van Theresienstadt, dat de Duitsers zien als modelstad voor weggevoerde joden. Ook daar krijgen we zicht op het dagelijks leven, dat beslist niet zo mooi is als de Duitsers willen doen voorkomen. De mensen zitten op elkaar gepakt, worden bruut behandeld, zien lijken op een handkar weggevoerd worden, slapen in smerige ruimtes, en vragen zich af of ze dit allemaal zullen overleven.

Ook al zijn de gebeurtenissen indringend, toch blijft het verhaal afstandelijk omdat het verteld wordt vanuit de derde persoon. Gedachten van de personen krijgen we daardoor niet mee. Dat had het verhaal mogelijk nog intenser kunnen maken maar de schrijver lijkt ervoor te hebben gekozen het verhaal voor zichzelf te laten spreken. De lay-out van het boek is een prachtige toevoeging. Er staan veel foto’s in de tekst die het geheel nog indringender maken. Het lijkt wel alsof de personen familieleden zijn, zo dichtbij kom je.

Kortom, dit boek geeft een heel goede en interessante kijk op het leven van een joodse familie in oorlogstijd. De indringende gebeurtenissen spreken voor zich maar misschien had het verhaal nog intenser kunnen zijn als het vanuit een ander perspectief was geschreven. Hoe dan ook doet dit verhaal je opnieuw wakker schrikken. Het is en blijft onbegrijpelijk dat de nazi’s mensen met al dit kwaad konden confronteren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Bianca Handgraaf