Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Misdaad in de jaren vijftig

Bianca Handgraaf 08 april 2025
Een lege auto in het hoge gras, een man die zijn hond uitlaat, een andere man die roept dat zijn vrouw in zee is verdwenen. Een nabijgelegen huis waar om hulp gevraagd wordt. Dat is het begin van DE VERDRONKENE, een nieuw Stafford en Quircke mysterie geschreven door JOHN BANVILLE.

Spannend, psychologisch en helemaal de sfeer van de jaren vijftig in Ierland. De tijd, dat je nog bij iemand thuis moest opbellen om de politie te waarschuwen, de tijd, waarin het gebruik van DNA-sporen om een misdaad op te lossen nog toekomstmuziek was, de tijd, waarin er nog een dronken brigadier langskwam om uit te zoeken wat er gebeurd was..
En dan ook nog de prachtige beschrijvingen van het Ierse landschap rond Wicklow om helemaal in de sfeer te komen.

Inspecteur Stafford komt over vanuit Dublin om de zaak te onderzoeken. Waar is de vermiste vrouw, wat is er gebeurd? De personen worden allemaal realistisch beschreven. Inspecteur Stafford is bijvoorbeeld een loner die niet echt goed weet hoe hij met vrouwen moet omgaan Zijn bijna ex-vrouw kan hij niet uitstaan en zijn relatie met Phoebe, de dochter van patholoog-anatoom Quircke, verloopt ook nogal moeizaam. Quircke is vooral. eenzaam na de dood van zijn vrouw en is niet al te positief over Stafford. Phoebe is het voorbeeld van de vrijgevochten vrouw. Zou zij wel passen bij de gedegen Stafford?

Het verhaal ontwikkelt zich traag maar past daardoor helemaal bij het tijdsbeeld van de jaren vijftig. We krijgen nauwelijks met geweld te maken. Het gaat vooral om conversaties. Niet alleen tussen Armitage, de echtgenoot van de vermiste vrouw, en anderen maar ook tussen Stafford en Quircke, waardoor we hun stekelige verhouding ontdekken. Dan zijn er ook nog Ruddock en zijn vrouw. Zij wonen in het huis waar Armitage en Wymes, degene die de lege auto heeft ontdekt, om hulp vragen. Langzaam sijpelt door dat Ruddock misschien ook wel iets te maken heeft met het mysterie.

Het mooie van dit boek is, dat het vooral gaat om intermenselijke relaties en niet eens zozeer om de oplossing van een drama. Centraal staat hoe mensen met elkaar omgaan, wat ze letterlijk uitspreken tegenover elkaar en wat onuitgesproken blijft. Een voorbeeld daarvan is Wymes die zich in de kleine dorpsgemeenschap vooral gedeisd houdt. Hij woont afgelegen in een oude caravan. Hij blijkt het een en ander in het verleden te hebben meegemaakt en er wordt al snel naar hem gewezen als verdachte.

Natuurlijk wordt het mysterie opgelost maar als lezer zijn wij inmiddels beter op de hoogte van alles wat zich afspeelt dan de afzonderlijke personen. En tussendoor kijken we mee in het persoonlijk leven van Stafford en zijn vriendin Phoebe. Het loopt allemaal niet op rolletjes.Een antwoord op zijn persoonlijke problemen krijgen we nog niet Heerlijk trouwens dat er dus vast en zeker weer een nieuw boek over Stafford en Quircke komt. Want het is al met al genieten van alles wat zich afspeelt in Staffords persoonlijke leven.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Bianca Handgraaf