Op het verkeerde been gezet
Spanning, gevaar, niets is wat het lijkt. Daar zorgt JOËL DICKER voor in zijn boek EEN WILD DIER. Hoe sleurt hij ons mee in zijn verhaal?
Twee overvallers komen een juwelierszaak binnen. Eén als klant en de ander via de personeelsingang. Ze hebben precies zeven minuten. Zo begint het verhaal dat zich afspeelt in Genève, de geboorteplaats van Dicker, schrijver van onder andere het spannende boek “De waarheid over de zaak Harry Quebert”. Dit begin maakt je meteen al nieuwsgierig.
En het blijft spannend! Het draait allemaal om het echtpaar Braun. Een volmaakt en fantastisch uitziend stel met twee kinderen. Ze hebben het helemaal gemaakt. Hun vrienden Greg en Karine, die het met heel wat minder moeten doen, wonen in de buurt. Jaloezie en obsessie richting Sophie Braun spelen bij Greg een grote rol. Bij Karine is er vooral sprake van bewondering.
Hoe wekt Dicker de spanning op? Vooral door te wisselen van tijd en door de twintig dagen af te tellen richting de dag van de overval.Maar dat is nog niet alles. We worden ook meegesleept naar een verder verleden, waardoor we een glimp opvangen van alles wat tot de overval geleid heeft. Dicker doet dat heel slim. Eerst lijkt het verhaal nog eenduidig te verlopen maar de schrijver weet ons langzaamaan een behoorlijke loer te draaien. Niets is wat het lijkt. Je zou kunnen denken dat de plotwendingen te ver gaan maar het gebeurt allemaal nogal subtiel waardoor je als lezer toch steeds weer verrast wordt.
De verhaallijn rondom Greg is helaas nogal mager. Greg, de vriend van de Brauns, is eerst geobsedeerd door Sophie Braun. Die obsessie verflauwt als hij een collega achter zich aan krijgt. Ze wil hem maar wat graag versieren en omdat Greg de situatie thuis nogal saai vindt, gaat hij erop in. Maar de ruige sex die Greg graag wil, staat zijn vrouwelijke collega niet aan en er dreigt een nare confrontatie die in het nadeel van Greg kan gaan werken. Dicker werkt deze verhaallijn niet verder uit. De schrijver lijkt ons alleen maar even af te willen leiden van de hoofdgebeurtenis.
De gegoede kringen van Genève, daar draait het om. We ontdekken hoe mensen zich met behulp van behoorlijk goede trucs kunnen verrijken. Daarvoor is wel lef nodig. Alles lijkt levensecht. Genève en omgeving zien we voor ons en van de personen krijgen we door beschrijvingen en prima dialogen ook een goed beeld.
Dit is kortom een heerlijk boek vol slimmigheidjes. Dicker weer ons mee te slepen doordat hij heen en weer springt in de tijd. Goede dialogen en duidelijke beschrijvingen maken van dit boek een intelligente criminele roman.