Leest lekker weg
Na een ander boek van Swan te hebben gelezen (over Noorwegen), viel dit een beetje tegen. Het is een wat voortkabbelend verhaal waarin op de eerste honderd bladzijden weinig gebeurt. Sowieso gebeurt er niet veel opwindends en is de voortgang tamelijk voorspelbaar. Toch blijf je lezen, en dat is dan weer knap van de auteur. Maar verwacht dus geen 'puntje van je stoel'-ervaring.
Een paar dingen vond ik storend: het onduidelijke perspectief (bijv soms bladzijden lang vanuit Bell, dan opeens vanuit Emille, om vervolgens te veranderen naar de alwetende verteller). Verder heeft ze het over Libellen bij de zee, maar volgens mij komen die alleen in zoet water voor, en gaat Bell 's avonds rond Midzomer nog even met het jongetje wandelen 'voordat de schemer inzet en hij naar bed moet', terwijl het dan rond middernacht nog licht is. (weet ik uit ervaring) Dat wordt dus een latertje voor het jochie! Nou ja, ik val over dit soort dingen, de overgrote meerderheid van de lezers waarschijnlijk niet. Ook vond ik de tussen-hoofdstukken vanuit het verleden tamelijk onduidelijk. Je snapt niet altijd over wie het precies gaat. Je denkt Emille, maar later lijkt het opeens Max te zijn. Maar nogmaals: het boek leest lekker weg en is heel toegankelijk geschreven. Fijn boek voor de vakantie.