Spannend met lekker veel nostalie
Als ik denk aan jeugdhorror dan denk ik aan Daniëlle Bakhuis. Al van meedere boeken heb ik kunnen genieten met kippenvel op mijn armen. Haar boeken zijn niet alleen superspannend voor tieners, maar ook zeker voor volwassenen!
Ook dit keer speelt dit verhaal zich af in Westerdam waar zich al vaker vreselijke dingen hebben afgespeeld. Vanuit Justin volgen we zijn vriendschap met Nancy, die een rouwkaart krijgt met haar sterfdatum erop. Of het een grap is van pestende klasgenoten of toch een serieuze bedreiging, is een mysterie die langzaam opgelost moet worden. Ook komt de legende van de Witte Wieven aan bod. Een legende waar ik zelf ook bekend mee ben door schoolkamp en De witte wieventocht 's nachts in het bos.
Kijk, en hier komen we aan op het punt waarom je dit boek ook als volwassene wil lezen. Het speelt zich af 1999, rond de eeuwwisseling.
Eind 30-ers, begin 40-ers herinneren dat jaar zich vast nog goed! Computers die uit zouden vallen etc...Maar ook de heerlijke horrorfilms als The blair witched project en Scream die toen uitkwamen. Het boek zit vol met Urban Legends en andere verwijzingen uit die tijd. Heerlijk nostalgisch.
Het verhaal begint lekker mysterieus met de brief, een vreemde vriend en Nancy die zich steeds vreemder begint te gedragen. De rode draad in het verhaal vond ik soms wat lastig om te volgen. Gaat het nu over de Witte wieven, een moordenaar uit een vorig boek, die vreemde vriend of toch de pestende meiden? Er worden veel lijntjes uitgezet waardoor ik het eerder ietwat rommelig vond en een goed opbouwende spanning miste. Mijn zoon, die het ook gelezen heeft, had daar geen last van en vond hem lekker eng.
Wat goed is aan het boek is dat het einde echt niet te raden is! Daniëlle zet je echt op het verkeerde been en het einde zal elke lezer verrassen.
Tip: Lees wel eerst De bloedzomer van 1997. De boeken zijn met elkaar verweven. Dat maakt het samen nog leuker!
Het was voor mij een aangenaam spannend boek, maar niet haar engste. Maar wie weet is het precies genoeg spanning voor jou ;)