Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Wie zoekt, die vindt

Bie Helena 28 december 2016
‘Hij die een reden tot leven heeft, kan vrijwel alle levensomstandigheden verdragen.’ (Nietzsche)


Willen we niet allemaal eeuwig jong blijven? Honderdplusser worden en daarbij ook nog eens elke dag gelukkig zijn? Het ligt voor iedereen binnen handbereik, want het enige dat je nodig hebt is ikigai, een concept dat zich het best laat vertalen als ‘het geluk altijd bezig te zijn’, en een antwoord biedt op de aloude vraag ‘Wat is de zin van het leven?’. Het begint allemaal in Ogimi, een klein dorpje op het Japanse eiland Okinawa, waar de meeste honderdjarigen ter wereld wonen, die bovendien ook nog eens allemaal buitengewoon actief en gelukkig zijn. Francesc Miralles en Héctor García trokken naar Japan om er de eeuwelingen te interviewen, hun leefgewoontes te onderzoeken en zo het geheim van hun hoge leeftijd te achterhalen. Conclusie: de sleutel tot geluk is ikigai, je persoonlijke passie of levensdoel dat je een reden geeft om op te staan en altijd bezig te blijven.

Om maar met de deur in huis te vallen, de titel van dit boek is een tikkeltje misleidend. Met ‘Ikigai, het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven’, en verder ‘de missie van dit boek is het je helpen te vinden’ verwacht je dat de auteurs je effectief naar deze Heilige Graal zullen leiden. In werkelijkheid is ikigai slechts één van de vele tips die je hier aantreft, en het is een grote uitdaging om tussen de lijnen je eigen invulling aan het concept te geven. Je wordt slechts een beetje op weg gezet, onder andere door flow. Wanneer je helemaal opgaat in wat je graag doet en wat goed voelt, kun je het besef van tijd vergeten. Integreer dát meer in je leven en je bent goed op weg om je ikigai te vinden. Helaas worden er slechts twee concrete voorbeelden gegeven: tuinieren (blijkbaar hebben alle honderdjarigen in Ogimi een moestuin) en kunst.

Dit gezegd zijnde rest echter nog een schat aan nuttige tips omtrent gezonde gewoonten die aan de basis liggen van een lang en gelukkig leven. Er wordt ingegaan op het belang van gezonde voeding en de werking van antioxidanten. In Japan leeft men volgens het principe van hara hachi bu, oftewel je slechts tot 80% vol eten waardoor je lichaam niet teveel energie verspilt aan het verteringsproces. Je krijgt tips om te ontspannen, beter te slapen en af te kicken van elektronica. Speciale aandacht gaat uit naar het gevaar van zitten. Lichaamsbeweging wordt aangemoedigd met een korte inleiding op onder meer yoga, tai chi en qi gong, met de belangrijkste oefeningen. Het belang van mentale veerkracht wordt onderstreept, hoe je sterker kan worden bij tegenslagen en dat verandering iets is om te omarmen.

De auteurs geven tevens een beknopte geschiedenis van de logotherapie van Viktor Frankl, die zijn sessies steevast begon met de vraag ‘waarom pleeg je geen zelfmoord?’, wat de patiënt er toe moest aanzetten zijn eigen bestaansreden te motiveren. In Japan ontstond met de Morita-therapie een gelijkaardige stroming. Deze laatste kreeg invloeden mee uit het zenboeddhisme, en verschilt op één cruciaal punt: waar de logotherapie het denken en de daaruit vloeiende emoties wil veranderen, is het punt van de Japanse aanhanger om je gedachten te aanvaarden zoals ze zijn, je karakter ontwikkelt zich immers naar de situatie. Beide therapieën stellen het ontdekken van je levensdoel centraal.

Het leesplezier van dit werk wordt vergroot door de vele afwisselingen. Zo zijn er naast de talloze lijstjes ook hoofstukken met getuigenissen van super honderdplussers en hun persoonlijke geheim, anekdotes, verhalen en een reisverslag van de auteurs in Okinawa. Kortom, geen klassiek zelfhulpboek, maar een vat vol praktische tips waar je meteen mee aan de slag kunt. Die ikigai vinden we later nog wel.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Bie Helena

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur