Heftige, mooie historische roman

Het verhaal speelt zich af in 1917 in Davos, Zwitserland.

Johanna keert, na een verblijf als verpleegster aan het Franse front, terug naar huis om te bevallen van haar dochtertje. Zij weet echter niet dat haar vader ervoor heeft gezorgd dat haar dochtertje haar direct na de bevalling zal worden afgenomen.

Omdat Johanna niet meer weet wat ze moet doen zonder haar kindje, gaat ze weer aan het werk in het kuuroord van haar vader.

In het kuuroord komt gravin Von Hausner met een voorstel: zij vertelt Johanna waar haar dochter is, maar dan moet Johanna zich aansluiten bij de Duitse geheime dienst...

Wat een vrouw is Johanna. Ze gaat vrijwillig naar het front om gewonde soldaten te helpen. En wat ze daar allemaal doet om de soldaten te redden... En dan de rest van het verhaal, ik kan hier niet teveel over vertellen omdat ik niks wil verklappen, maar ze maakt een flinke persoonlijke ontwikkeling en groei door. En is aan het eind van het verhaal een heel andere vrouw dan aan het begin van het verhaal.

Veel gebeurtenissen zijn erg onverwacht, telkens als je denkt te weten hoe iets zit, blijk je het toch weer niet te weten. Wie is er eigenlijk nog te vertrouwen?

Het verhaal is heftig, er worden veel gruwelijke oorlogsmisdaden beschreven, er is veel pijn en verdriet. Maar er zit ook hoop in. Hoop op een betere toekomst, op een leven zonder oorlog, zonder ellende en met liefde.

Ik vond het een prachtig boek om te lezen.

Meer recensies van Boek en Thee | Sharon