Wat een boeiend debuut, het smaakt naar meer (3,5 sterren)

Boek2Musch 04 april 2025
De academie is het eerste deel in de serie De Demensiepuzzel.

Cover
Wat een prachtige intrigerende cover heeft De academie. Door de donkerblauwe lucht ga ik er vanuit dat het avond is. Op de voorgrond staan een aantal kooien waar mensen in zitten. Ze kijken naar een brand die op de achtergrond woedt. Ik zie helemaal geen paniek bij die mensen en dat intrigeert mij….Daar wil ik meer van weten.

Het verhaal
Dat haar leven zo drastisch zou veranderen had de 18 jarige Riley niet verwacht toe ze werd geselecteerd door de prestigieuze Academie der Staatsveiligheid. Aan het begin van de opleiding komt ze er achter dat ze niet alleen van vriendschappen uit kan gaan maar dat ze op haar hoede moet zijn voor concurrenten. Door de testen en proeven, waarvan er een aantal zijn die Riley als traumatisch ervaart, merkt ze dat het verblijf op de mysterieuze opleiding niet vanzelfsprekend is.

Samen met haar nieuwe vrienden komt ze er achter welke plannen de academie heeft voor de winnaars. Ze loopt tegen de ware betekenis van vriendschap en zelfopoffering aan. De vriendschappen komen onder druk te staan terwijl er ook verliefdheid om de hoek komt kijken. Door de duistere geheimen van de academie wordt er van de groep een onmogelijke keuze gevraagd. Wat gaan ze doen? Vechten, vluchten of verliezen…..

Mijn mening

De young adult ‘De academie’ is het eerste deel van De Demensiepuzzel. Het is het debuut van Deborah van Ginneken. ‘De academie’ is een boeiend verhaal over jongeren die geselecteerd zijn voor de opleiding vol psychologische proeven en traumatische testen. Ze moeten alles goed doen anders vliegen ze eruit! En dan heb ik het nog niet eens over het gevaar van het krijgen van strafpunten…

Zoals tijdens alle opleidingen ontstaan er nu ook vriendschappen en worden er bondjes gesmeed. Natuurlijk zijn pestkoppen (waar zijn die niet?) Het gedrag van de personages vind ik herkenbaar. Het elkaar zaken misgunnen, de stekelige opmerkingen, elkaar steunen en samenwerken maar ook de verliefde gedragingen heeft de auteur goed en realistisch beschreven.

De personages zijn goed uitgewerkt.

In dit eerste deel van de Demensiepuzzel is Riley, die deel uitmaakt van de vuurgroep, een hoofdpersonage. Ze komt tijdens haar opleiding voor verschillende uitdagingen te staan. Hierbij ontbreken de bijhorende gevoelens, zoals onzekerheid, zelfvertrouwen en wantrouwen ook niet.

Deborah van Ginneken heeft in haar verhaal ook de ruimte genomen om diepgaande gesprekken die de jongeren dagelijks bezighoudt over de opleiding maar ook de demensie waarin ze leven te verwerken. Ik vind dat een mooie toevoeging.

Het enige waar ik wel moeite mee heb zijn de tijdsaanduidingen. Ik heb er voor gekozen om die tijdsaanduidingen los te laten. Daarna leest het verhaal, wat geschreven is in een hele fijne schrijfstijl, vlot weg. ‘De academie’ vertelt het spannende verhaal over wat de vuurgroep allemaal moet doorstaan. Maar hoe gaat het nu verder? Ik kijk met veel belangstelling uit naar het volgende deel.

‘De academie’ krijgt van mij 3,5 sterren.

Meer recensies van Boek2Musch