Spoorloos (4,5 sterren)

Boek2Musch 06 november 2024
Twee jonge vrouwen lopen op het perron en zijn onderweg naar.. Dat is de vraag die de beeldende cover van ‘Spoorloos’ gelijk bij mij oproept. De tekst onderop de omslag geeft duidelijk aan dat het om een vermissing van een studente gaat en wanneer ik dan lees dat  de geschiedenis zich herhaalt kan ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en sla het boek gelijk open!

Het verhaal

Samen met oud studiegenoot Inès kletst Bo nog steeds maandelijks bij over de tijd dat ze beide de opleiding journalistiek volgenden, hun privé en het werk wat ze nu doen. Eigenlijk zijn ze allebeide niet gelukkig met het werk wat ze nu doen. Genietend van een glas wijn heeft Inés het ineens over het verhaal dat tijdens de opleiding de ronde deed. Bo hoort het verhaal over de vermissing van Julia van der Molen voor het eerst. Het idee ontstaat om samen een podcast te gaan maken over deze verdwijning. Ze pluizen uit waar Julia voor het laatst is gezien. Samen reizen ze naar Parijs voor hun podcast Spoorloos. Bo is voorzichtig en serieus maar Inès wil ook lol maken. Dit levert een stevige ruzie op tussen de twee dames. Bo besluit daarop om voor het onderzoek alleen naar Bordeaux te reizen. Wanneer ze spijt krijgt van haar impulsieve actie en dan Inès niet kan bereiken maakt Bo zich enorm ongerust….de geschiedenis zal zich toch niet herhalen?

Mijn mening

Jeetje wat heeft deze Suzanne Vermeer thriller mij aangenaam verrast. De proloog van ‘Spoorloos’ heeft deze auteur zo goed beschreven dat de angst van het personage bij mij onder mijn huid kruipt. Ik krijg er gewoon kippenvel van. En ik kan nu alvast wel verklappen dat het niet de enige keer is dat me dit overkomt. Het gebeurt tijdens het lezen van ‘Spoorloos’ meerdere keren.

In ‘Spoorloos’ heeft Suzanne Vermeer verschillende verhaallijnen bedacht die natuurlijk met elkaar verweven zijn. Dat dit meerdere plottwisten oplevert, waarvan een aantal wel voorspelbaar zijn, maakt dat dit boek niet weg te leggen is. De beeldende en vlotte schrijfstijl helpt hier zeker bij. Daarnaast weet de auteur goed hoe hij of zij de spanning op moet bouwen en vergeet de daarbij behorende emoties niet!

Het personage van Bo spreekt me erg aan, ik kan me in sommige gevallen wel in haar herkennen. Haar karakter is serieus en voelt ze zich verantwoordelijk om er voor te zorgen dat zaken goed lopen. Maar net zoals in het leven van de lezers heeft Bo daar niet altijd invloed op. Wat bij haar twijfels oproept. Ik kan me hier wel wat bij voorstellen. Inès neemt het in tegenstelling van Bo niet alles serieus en wil plezier maken. Daar verschillen de dames behoorlijk in van elkaar. Mooi vind ik het om te lezen hoe de twee vriendinnen tijdens hun onderzoek elkaar niet afvallen ondanks dat ze het niet altijd met elkaar eens zijn.

Van ‘Spoorloos’ heb ik echt genoten! Ik vind Bo en Inès een interessant onderzoeksduo waar ik wel meer van zou willen lezen.

‘Spoorloos’ krijgt van mij 4,5 sterren.

Meer recensies van Boek2Musch