Spannend boek wat je stiekem enkele uurtjes slaap ontfutseld!

Boekenbarones 03 maart 2023
Onbreekbaar was mijn eerste kennismaking met Marieke Damen. En ik ben aangenaam verrast! Marieke Damen begon tijdens een sabbatical in het buitenland met schrijven. Na twee kinderboeken en diverse korte verhalen brak ze door met Stilleven. Dit thrillerdebuut werd meteen genomineerd voor beide Hebban-prijzen en voor de MAX Bronzen Vleermuis. Haar werk kenmerkt zich door een subtiele schrijfstijl waarmee ze de gruwelijkste gebeurtenissen beschrijft. En na het lezen van dit boek ben ik dan ook ontzettend nieuwsgierig geworden naar Stilleven.

Het boek heeft een cover met daarop een vogelkooi met een leeg nestje erin. Daarnaast ligt een veertje. En geeft in het begin nog helemaal niks weg over de inhoud van het boek. Als je het boek uit hebt valt dit pas helemaal op zijn plek, en is het de perfecte cover voor het boek.

Het boek bestaat uit 3 delen en wordt vanuit verschillende perspectieven belicht. Daarbij wordt zowel het heden als het verleden besproken.

Alexandra is een succesvolle zakenvrouw, is getrouwd en heeft een zoontje. Toch groeit ze na de bevalling uit elkaar met haar echtgenoot en ze besluiten om een tijdje afstand van elkaar te nemen. Alexandra gaat met haar zoontje naar hun vakantiehuis op de Veluwe, maar als snel wordt ze ontvoerd. En wat gebeurt er met Max?

Demi is een tiener die de toekomst rooskleurig in ziet, tot het moment dat ze zwanger blijkt te zijn. Als ze op de fiets op weg naar huis is na een gesprek bij de abortuskliniek wordt ze echter een busje in gesleurd.

Alexandra en Demi kennen elkaar niet, maar worden wel samen gevangengehouden. Maar wie houdt hen gevangen en waarom? Is er een kans om te ontsnappen?

Het is een goed neergezette psychologische thriller. De spanning staat continu op scherp, en het verhaal heeft verrassende wendingen. Met uiteindelijk een zeer verrassend einde!
Stiekem heeft Marieke mij hiermee enkele uurtjes slaap ontfutseld. Maar dat is het meer dan waard!

Het enige kleine puntje wat ik heb gemist is wat er in de buitenwereld gebeurde op het moment dat Alexandra en Demi gevangen waren. Al was het maar een item op tv geweest waar de ontvoerder naar keek over hoe er gezocht werd naar de twee dames. Maar dat is echt maar iets heel kleins.

Al met al een super goed boek en ik kan het iedereen aanbevelen!

Meer recensies van Boekenbarones