Aanrader voor taalliefhebbers!
‘Die goeie ouwe taal’ begint met een interessant woord vooraf en daarna een korte taalquiz bestaande uit tien vragen. Die taalquiz was nog niet zo eenvoudig. Gelukkig staan de antwoorden in het boek erbij en vind je daar direct de verwijzingen naar de bijbehorende hoofdstukken. Heel handig!
Vervolgens vertelt Yoïn van Spijk 101 leuke, verrassende en interessante taalweetjes over de Nederlandse taal. Hij heeft een duidelijke manier van vertellen. Het is te merken dat hij docent is. Hij legt namelijk op begrijpelijke wijze zaken uit en hij weet het op een boeiende manier over te brengen. Liefhebbers van (de Nederlandse) taal zullen van ‘Die goeie ouwe taal’ genieten. Het is heel leuk om te lezen hoe onze taal zich heeft ontwikkeld en waar bepaalde woorden vandaan komen.
‘Die goeie ouwe taal’ is geen boek dat je in één ruk uit wil lezen. Je leest een paar hoofdstukken en je laat de informatie die gelezen hebt even op je inwerken om vervolgens weer verder te lezen. Een boek met 101 weetjes hoef je ook niet in één keer uit te lezen. Het is juist leuk om hier af en toe doorheen te bladeren en weer een paar weetjes te lezen. Bovendien is dit een boek dat je regelmatig weer eens erbij pakt om nogmaals te lezen hoe het ook alweer zat met een bepaald woord of een bepaalde uitdrukking. Ik noem hier bewust geen voorbeelden bij (behalve bij de flaptekst bovenin), omdat het leuker is om het zelf te ontdekken.
Van Spijk weet zijn lezers van het begin tot het eind te boeien. De hoofdstukken zijn niet lang, de informatie is goed te volgen en je ontdekt heel veel nieuwe zaken over onze taal. Aanrader voor taalliefhebbers en voor mensen die meer willen leren over onze Nederlandse taal.