Mooi, bijzonder en fijn jeugdboek
Het verhaal van ‘Mijn jaar in een tent’ lees je vanuit hoofdpersonage Zwaan. Ze is net 11 jaar geworden als ze aan haar challenge begint. Stukje bij beetje leer je Zwaan beter kennen, net zoals haar familie en haar vrienden. Tiny Fisscher vertelt dit op een fijne en toegankelijke manier, zodat het goed te volgen is voor de primaire doelgroep (kinderen vanaf 10 jaar). Ze gebruikt situaties die herkenbaar kunnen zijn, zoals angst hebben voor onbekende geluiden of het hebben van vervelende klasgenoten, waardoor het verhaal goed tot zijn recht komt voor de jonge lezers.
Ook volwassen lezers zullen dit boek met plezier lezen. Niet alleen kinderen hebben tenslotte te maken met angsten. Het is prachtig om te lezen hoe Zwaan in figuurlijke zin groeit in dit verhaal en hoe ze haar challenge beleeft. Zwaan doet een aantal dingen waar sommige volwassenen een voorbeeld aan kunnen nemen.
Fisscher laat ook een aantal leuke bijpersonages voorbijkomen. Mijn favorieten waren broertje Roek en buurjongen Bonk. Leuk detail: vorig jaar is er een - los te lezen - boek verschenen over Bonk getiteld ‘Het jaar van Bonk’. Beide personages zorgen voor extra plezier én soms wat extra diepgang in het verhaal. Dat geldt overigens ook voor de ouders, de beste vriendin en de buren van Zwaan. Roek en Bonk vond ik het meest speciaal daarin.
Ben je op zoek naar een mooi, bijzonder en fijn jeugdboek? Dan raad ik je aan om ‘Mijn jaar in een tent’ te lezen. Ga mee op challenge met Zwaan, ontdek welke tegenslagen ze meemaakt, hoe ze hieruit komt en welke lessen zij in één jaar tijd leert. En wie weet krijgt Zwaan dan ook een speciaal plekje in jouw boekenhart.