Een mooi verhaal dat meer diepgang had mogen hebben

Boekenbeschrijfster 22 september 2024
‘Vanillegeluk’ is het eerste deel in de Kustdromen-serie. Hierin staat Cecilia centraal. Manuela Inusa vertelt het verhaal voornamelijk vanuit haar. Maar er is ook ruimte voor andere personages. Zo krijgen Julia (de beste vriendin van Cecilia), Richard en Mitchell ook af en toe de ruimte. Op die manier leer je deze vier personages wat beter leren kennen. Leuk gedaan door de auteur. Ik vind het echter wel jammer dat er weinig diepgang in het verhaal is gekomen, terwijl daar wel de ruimte voor was (vooral bij Cecilia als bij Julia). Dat had het boek nóg mooier gemaakt.

In het begin van ‘Vanillegeluk’ moet je even wennen aan het verhaal. Het begint heel rustig, waarbij met name Cecilia en Julia worden geïntroduceerd. Op die momenten gebeurt er nog niet heel veel in het verhaal. Dat is eigenlijk pas vanaf het moment dat Richard in het verhaal komt, maar dan heb je al een behoorlijk deel van ‘Kustdromen’ gelezen. Daarom was het extra mooi geweest als het verleden van de beide vrouwen extra aandacht had gekregen in het verhaal. Daar was namelijk wel de ruimte voor.

Dit neemt niet weg dat ik van het liefdesgedeelte in het verhaal genoten heb. Het is mooi om te lezen hoe dat verloopt. Ook de passie van Cecilia voor vanille is prachtig om te lezen. Inusa weet dat goed over te brengen op haar lezers. Je krijgt zelf spontaan zin om Cece’s vanillekoekjes te gaan proberen (of zelf te gaan maken dankzij de recepten die achterin het boek staan). Bovendien zorgde de bijpersonages (Angie de hippie oma van Cece, Jemima de pleegmoeder van Julia en Benedict een goede vriend) voor wat extra kleur in het verhaal. Wat zijn dat fijne personen.

Kortom: ‘Vanillegeluk’ kent een langzame start dat uitgroeit naar een mooi verhaal, waar wat meer diepgang in had mogen zitten.

Meer recensies van Boekenbeschrijfster

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur