Een pakkende oorlogsroman.

Boekenmiek888 01 oktober 2024
Simone van der Vlught heeft met De lege stad een pakkende oorlogsroman geschreven. En hoewel het boek erg samenvattend is verteld (wat ik ergens jammer vind), wist het boek me zeker mee te slepen.

De lege stad vertelt het prachtige verhaal van Katja van Kesteren, die na het bombardement op Rotterdam haar ouders en een aantal van haar broertjes en zusjes kwijtraakt. Terwijl ze de zorg voor haar overgebleven broer en zusjes draagt, moet ze zich staande houden in een stad die verwoest is en waarin de oorlog haar dagelijks leven compleet ontwricht. Het boek is meeslepend, boeiend en hier en daar romantisch, en de personages zijn levensecht neergezet. Dat geldt zeker voor de Duitse officier Max Rösener, die een steeds grotere rol krijgt in het leven van Katja. Een nazi met heel menselijke karaktereigenschappen, waarbij zijn karakter en de onderlinge verhoudingen zich op een realistische en geloofwaardige manier ontwikkelen gedurende het verhaal.

Het enige minpunt aan De lege stad vond ik de samenvattende schrijfstijl. Op bepaalde punten leest het boek als een uittreksel, waardoor je soms nét niet helemaal meegezogen wordt in het verhaal. Daarom geef ik dit boek vier sterren in plaats van vijf. Maar laat je daardoor niet weerhouden: de rest van dit prachtige verhaal maakt de leeservaring méér dan goed. De setting is subliem neergezet, de beelden zijn filmisch en je voelt hoeveel research Van der Vlught moet hebben gedaan voor het neerzetten van dit historisch kloppende verhaal. De lege stad is een aanrader als je van historische romans houdt!

Meer recensies van Boekenmiek888