Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Generatie zelfvertrouwen

Boekenpearls76 19 december 2024
Recensie van:
Generatie Zelfvertrouwen
De ontwikkeling van een gezond zelfbeeld bij jongeren
Auteurs:
Eveline Crone:
Hoogleraar Eveline Crone is auteur van het puberende brein (100.000 exemplaren verkocht) en een van ’s werelds meest vooraanstaande hersenonderzoekers. Samen met onderzoeker
Renske van der Cruijsen:
legt zij aan de hand van 30 vragen uit hoe jongeren een gezond zelfbeeld kunnen ontwikkelen.
Wijze van lezen:
Recensie exemplaar ontvangen van Maven Publishing in ruil voor mijn recensie.
Uitgeverij: Maven Publishing
Genre: non-fictie
Cover en flaptekst:
Een mooie combinatie van oranje en dieproze gekleurde titels, nog krachtiger door een witte achtergrond. Een poppetje met de armen in de lucht zo van geef mij meer kennis en zo zelfvertrouwen.
Een interessante flaptekst waardoor ik getriggerd wordt in dit boek te gaan lezen.
Waardevolle auteurs informatie achterop het boek.
Quote:
Inleiding
Bouwen aan generatie zelfvertrouwen pagina 8/9:
Er komt veel op de jongeren van nu af. Zij zijn de generatie die opgroeit met een woningcrisis , zij zullen de vergrijzing opvangen en dealen met een wereldwijde klimaatcrisis en energietransitie. Zij zullen moeten bedenken hoe banen relevant blijven in tijden van kunstmatige intelligentie en navigeren in een wereld die niet meer vanzelfsprekend “beter” is dan die van hun ouders. Zij zijn van jongs af aan gewend aan een digitale wereld waarin altijd alles om demand beschikbaar is en je leven online minstens zo belangrijk is als je leven offline. Dit heeft grote impact op jongeren in een periode van hun leven die in het teken staat van jezelf leren kennen. Want dat is tijdens de adolescentie- de periode van ongeveer je 10e tot je 24e jaar- de grootste uitdaging: je zelfbeeld ontwikkelen. Als we het hebben over zelfbeeld bedoelen we jezelf leren kennen in termen van je positieve én negatieve eigenschappen.
Je kunt je zelfbeeld zien als een tuin, waarin zowel mooie bloemen (je goede eigenschappen) als onkruid (je mindere kanten) groeien. Tijdens de adolescentie ontwikkelen jongeren verschillende kanten van zichzelf en leren ze zichzelf steeds beter kennen. De ontwikkeling van je zelfbeeld staat niet vast. Om in de metafoor te blijven: hoe die tuin eruit ziet is afhankelijk van veel factoren. Wie onderhoudt de tuin (in welke familie groei je op)? Zit er veel water in de gieter (groei je op in een geprivilegieerde omgeving)? Wat voor zaadjes zijn er geplant (welke genetische aanleg heb je)? En regent het veel of niet (in wat voor samenleving groei je op)?
Het verhaal:
Opgroeien betekent ontdekken wie je bent en waar je voor staat. Dat is altijd een uitdaging geweest, maar voor de huidige generatie jongeren al helemaal. Volwassen worden in een wereld met social media, voortdurende afleiding, toenemende prestatiedruk op scholen, lockdowns en klimaat¬ verandering – hoe doe je dat?
Generatie Zelfvertrouwen is het resultaat van een uniek en langlopend onderzoek naar de ontwikkeling van het zelfbeeld van jongeren. Het laat zien dat de uitdagingen van deze tijd er niet voor hoeven te zorgen dat jongeren onzeker en angstig opgroeien. Sterker nog: met goede ondersteuning zijn hun hersenen juist uitgerust om hiermee om te gaan!
Mijn leesbeleving:
Dit boek is een prettig leesbaar (hand) boek en geeft een kijkje in de belevingswereld van de huidige generatie jongeren. Tevens word je als lezer getrakteerd op duidelijke illustraties van hoe het brein functioneert vanaf de vroegste kindertijd op weg naar adolescentie en vervolgens naar volwassenheid. Fascinerend en leerzaam waardoor je de vertaalslag maakt naar het gedrag van de jonge mens.
Vakjargon wordt op het niveau van een leek uitgelegd. De vetgedrukte resultaten van de zienswijze en tips van jongeren zelf om maatschappelijke thematiek ten gunste van een positief zelfbeeld te benaderen vond ik verfrissend en helpend.
Ook de diverse manieren van het type ouder je kunt zijn, ingedeeld in vier categorieën, met daarbij voorbeelden vond ik interessant. Persoonlijk herken ik mij in alle vier, overal neem je ongemerkt wel wat uit mee om het jonge kind en de jongere op weg naar volwassenheid mee te vormen en te begeleiden op weg naar volwassenheid.
Of onze generatie het makkelijker had om een gezonde dosis zelfvertrouwen en zelfbeeld op te bouwen weet ik niet. Ikzelf, opgegroeid in de jaren zeventig, groeide op in een gezin die het materialistisch aan niets ontbrak. Maar doordat mijn ouders in hun opvoeding weinig tot geen ruimte kregen om zich emotioneel te uiten of begeleid werden in het hebben van zelfvertrouwen waren zij zelf niet in staat dit over te brengen. Al hoe graag ze dat ook wilden. Ik denk dat levensomstandigheden, het al dan niet doormaken van trauma’s (mijn moeders moeder had zware postnatale depressies en was bipolair door hormoon problematiek grotendeels veroorzaakt door zwangerschappen. Zij bepaalde, ongewild, de sfeer in het gezin. Mijn vaders vader was jaloers op mijn vader en mede daardoor werd mijn vader geestelijk verwaarloosd. Grote gezinnen waardoor individuele aandacht vaak niet mogelijk was).
Ook ikzelf werd door het leven geslagen door vroeggeboorte, het onthouden van huid op huid contact waardoor een vroege band opbouwen niet kon, meningitis oftewel hersenontsteking met daarbij coma maakten mij een zorgenkind. Ternauwernood overleefde ik. De focus kwam op overleven te liggen en ongewild werd de vorming van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen naar de achtergrond geschoven.
Ik was een onzeker, gevoelig, met minderwaardigheid complex, gepest kind en jongvolwassene. Altijd beducht op het er niet bij horen, op mijn tenen lopen en worstelend met mijn psyche en fysiek. Wat later Niet Aangeboren Hersenletsel bleek. Tel daarbij op de psychische kwetsbaarheid en geërfde bipolariteit en depressie gevoeligheid en het onvermogen om mijn kinderen punitiviteit, warmte, zelfvertrouwen en liefde mee te geven. Je referentiekader werkt dus ook generaties lang door ook als je dat niet wilt. Met intensieve en professionele begeleiding groeien mijn kinderen gelukkig en met gezonde voorbeelden om genoeg zelfvertrouwen te krijgen op.
Ook de talloze handvaten in dit boek bieden mij troost, hernieuwde hoop en een strohalm om aan vast te grijpen. Maar los van dit alles is het moeilijk om je staande te houden in een digitaal tijdperk, een snelle en dynamische maatschappij. Toch de k ik dat luisteren, observeren en reflecteren met je kind steunend is.
De verwachtingen van tevoren van dit boek zijn wat mij betreft ruimschoots overtroffen. Gedetailleerde beschrijvingen over de werking van het brein, talloze praktijk voorbeelden over de wijze van opvoeding en het effect ervan op de jonge mens. Leerzaam en continu boeiend. Waardoor dit een vlot en prettig leesbaar boek is. Nergens belerend of forcerend in het straatje van de auteurs. Enkel helpend en een uniek naslagwerk en een boek dat je continu opnieuw ter hand neemt in het oerwoud aan technologie en de razendsnelle veranderende maatschappij.
Ik lees graag meer van Eveline Crone en Renske van Cruijsen. Maven Publishing maakt hoogwaardige en kwalitatieve leerzame non-fictie. Op het niveau van ieder mens.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een prima, duidelijke, visueel ondersteund verhaal. Leerzaam, diepgaand, helpend, fascinerend en een aanrader voor zowel jong volwassenen en degenen die naast hen staan om hen te ondersteunen in het opgroeien. Met warmte, aandacht en liefde.
Bedankt dat ik dit boek mocht lezen en recenseren. Ik kijk uit naar meer leerzame en boeiende boeken van jullie Maven Publishing en Eveline Crone en Renske Cruijsen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Boekenpearls76

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur