De avonturen van Huckleberry Finn Geronimo Stilton
Le avventure di Huckleberry Finn
Vertaald uit het Italiaans:
Dorette Zwaans
Illustraties binnenwerk:
Ivan Bigararella (tekening) en Edwyn Nori (kleur)
Omslag:
Danilo Barozzi
Geronimo Stilton is een kinderboekenreeks, die in Nederland wordt uitgegeven door Uitgeverij De Wakkere Muis en in België door Bakermat en Lannoo.
Geronimo Stilton, zowel het hoofdpersonage als de schrijver van de boeken, is de uitgever van de meest gelezen krant van Muizeneiland, 'De Wakkere Muis'. Geronimo is een bange, maar zachtaardige muis, die niets liever zou willen dan een rustig leven, maar hij wordt telkens betrokken in wilde avonturenreizen met Thea, Klem en Benjamin. De boeken worden geschreven als autobiografische avonturenromans.
Geronimo heeft ook nog een jongere zus genaamd Thea Stilton, die als journalist en fotograaf werkt bij 'De Wakkere Muis'. Klem Stilton, de neef van Geronimo, is de grappenmaker van de familie. Hij weet nog niet wat hij wil worden en heeft elke week een andere baan. De 9-jarige Benjamin Stilton is het favoriete neefje van Geronimo. Wilhelmus Wervelwind is de opa van Geronimo en Thea Stilton.
Auteur :
Mark Twain
werd in 1853 geboren in een dorpje in Florida, Amerika. In de staat Missouri om precies te zijn. Hij ging al heel jong werken. Eerst als letterzetter bij een drukkerij. Later werd hij stuurman op een stoomboot. Dat soort boten waren er in die tijd veel op de Mississippi (dat is de op een na langste rivier van Noord-Amerika). De echte naam van Mark Twain is Samuel Langhorne Clemens. Mark Twain is dus een pseudoniem. Het is eigenlijk ook een woord uit de scheepvaart. Het geeft de diepte van het vaarwater in de rivier aan. De ‘mark twain ’ betekende 3,66 meter diep. Twain schreef veel verhalen die zich bij en op de Mississippi afspeelden. Een ervan gaat over zijn eigen leven, een autobiografie. Het heet Leven op de Mississippi. Tussen 1853 en 1865 reisde Mark Twain heel Amerika door. Eerst verhuisde hij naar Californië, waar hij goud ging zoeken. Ook werkte hij een tijdje in de mijnen en in San Francisco was hij journalist. En daarna begon hij boeken te schrijven met alle inspiratie die hij tijdens zijn reizen had opgedaan. Hij schreef net veel humor. In 1865 verscheen zijn eerste boek en hij had meteen succes. Mark Twain is bij ons vooral bekend door de lotgevallen van Tom Sawyer, de lot gevallen van Huckleberry Finn en De prins en de bedelknaap. Twain overleed in 1910, in de plaats Redding in Connecticut.
Wijze van lezen:
Recensie exemplaar ontvangen van uitgeverij in ruil voor mijn recensie/deelname aan/blogtour/i.v.m. winactie/FB Boekentoer o.l.v. Attie Dotinga
Uitgeverij:
Pelckmans Uitgevers bv/ De wakkere muis
Genre: jeugd literatuur
Cover en flaptekst:
Een prachtige samenwerking tussen kleuren en illustratie. Zo levensecht dat je het idee krijgt dat de illustratie bij een vingerknip tot leven komt. Als ik mijn ogen sluit zit ik naast Huckleberry en zijn vriend, hoor ik alle geluiden en ruik ik alle geuren.
Een indrukwekkende en nieuwsgierig makende flaptekst. Nodigt tot lezen uit. De cover illustratie loopt door op de achterflap. Levendig en tot de verbeelding sprekend.
Quote:
Er staan vele mooie en indrukwekkende quotes in dit boek. Vooral Huckleberry Finn heeft een intrigerende en grappige manier van het verwoorden van zijn denk en belevingswereld.
Mooie tekst:
Alle tekst in dit boek is mooi. Zo lijken de letters tot leven te komen omdat ze geïllustreerd zijn n.a.v. het onderwerp, een gevoel, een voorwerp etc. Dat maakt het verhaal nog sprankelender.
Mijn achtjarige dochter Femke las daarom ontzettend graag mee of zelf dit boek. De combinatie levendige letters en illustraties spreekt haar enorm aan en geven haar leesplezier een enorme oppepper.
Het verhaal:
Huck en Jim zijn vrienden. Samen laten ze zich meevoeren op de stroming van de rivier de Mississippi. Achter elke bocht wacht een nieuw gevaarlijk avontuur!
Mijn leesbeleving:
Als kind las ik het boek over Huckleberry Finn al eens. De beelde die ik kreeg door te lezen zijn altijd in gedachten met mij meegereisd. Toen vond ik het al een spannend, intrigerend, fasci erend, avontuurlijk en leerzaam verhaal. Doordat ik beelddenker ben bevond ik mij destijds zelf in het verhaal.
Toen ik deze versie van Geronimo Stilton las samen met mijn dochter Femke was ik gelijk weer betoverd. Door de beeldende schrijfstijl, de letters die tot leven leken te komen doordat ze door op unieke wijze geïllustreerd te zijn of eigenlijk door een creatieve en unieke wijze van opmaak het verhaal nog meer cachet gaven. En daarmee leesplezier verhogend werkten. Ook de prachtige illustraties tillen de tekst naar een hoger niveau.
Voor mij was het een ongelooflijk fijne ‘trip back to memory lane’. Ik ben zo blij dat mijn lange termijn geheugen niet is aangetast door mijn Niet Aangeboren Hersenletsel. Door de korte en duidelijke hoofdstukken ging het ook goed met mijn slechte concentratie vermogen.
Wel moest ik, als het dagelijks leven mij riep en ik van lezer terugging maar mijn rol als moeder en vrouw van, en het boek daarna weer oppakte weet even terughalen hoe het verhaal ook alweer ging. Dit komt door een slecht functionerend kortetermijngeheugen.
Ondanks deze nare problematiek genoot mijn achtjarige dochter Femke volop als ik met verve voorlas en het verhaal met diverse stemmetjes en het nabootsen van de geluiden voorzag. Dit boek is daar uitermate geschikt voor. En ook al kan Femke zelf lezen voorgelezen worden door mama blijft zij ontzettend fijn vinden.
De personages in dit boek zijn gedetailleerd en door de illustraties levendig en geloofwaardig uitgewerkt. Sommige sloot je gelijk in je hart en andere zag je liever weer verdwijnen. Maar dat geeft ook aan dat ze uitstekend zijn uitgewerkt.
Het verhaal werpt je terug in de geschiedenis, je leert veel over de tijd 1884 en de omgeving waarin het speelt, op en rondom de rivier de Mississippi. Dat voel je gewoon continu door je lijf trekken. Dit verhaal beleef je met al je zintuigen. Je blijft door de beeldende en filmische schrijfstijl en de prachtige levendige illustraties geboeid door lezen.
Je voelt de spanning continu, je kijkt zelf over je schouder op je hoede voor gevaar dat overal op de loer ligt. De plot is niet gelijk een gespreid bedje. Door samen met Huck hindernissen en hobbels op de weg te nemen volgt dan de plot die je tevreden en gerustgesteld achter laat. En die je tevens doet verlangen naar het lezen van een nieuw Geronimo Stilton avontuur.
Ook hulde voor de zorgvuldige vertaling van dit boek. Het is een vak apart om de originele gedachten en gevoelens secuur over te brengen zodat het verhaal met alle zintuigen kan worden beleefd.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een prachtige, levendige, fascinerende, avontuurlijke en leerzame leeservaring. Levendig door de prachtige illustraties die de tekst optillen tot een hoog niveau.
Door de beeldende en filmische schrijfstijl en de unieke en expressieve letterstijl reis je samen met Huckleberry Finn af naar zijn belevingswereld. Dit boek wegleggen vormt een moeilijke opgave. Als je eenmaal begonnen bent met lezen dan kun je niet zomaar meer stoppen.
Jeugdsentiment en warme herinneringen aan de tijd dat ik dit verhaal als kind las kwamen boven. Ook heb ik fijne en onvergetelijke moeder en dochter momenten beleefd met dit boek. Fantastisch.
Ik raad een ieder aan dit boek te lezen.
De avonturen van Huckleberry Finn door:
Geronimo Stilton
Een klassieker uit de jeugdliteratuur
Oorspronkelijke titel:
Le avventure di Huckleberry Finn
Vertaald uit het Italiaans:
Dorette Zwaans
Illustraties binnenwerk:
Ivan Bigararella (tekening) en Edwyn Nori (kleur)
Omslag:
Het verhaal:
Mijn leesbeleving:
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Ik raad een ieder aan dit boek te lezen.