Keten der vriendschap

Registers van het Noordland
Deel 1
Auteur :
Lammert J. Van der Harst
Lammert Jan van der Harst (1988) is van jongs af aan groot fantasy liefhebber. In 2013 is hij begonnen met het schrijven van zijn eerste roman. Door zijn organische schrijfvorm laat hij het verhaal, de wereld en de personages zichzelf ontwikkelen, niet gebonden aan een reeds uitgedacht plot of andere verwachtingen. Door het ‘grote mensenleven’ verdween het manuscript voor lange tijd naar de achtergrond. Maar het verhaal wilde zich laten vertellen, en dus begon hij in 2019 opnieuw te schrijven. Hij ontdekte daarin zijn grote passie, met als resultaat zijn debuut Keten der Vriendschap, het eerste deel uit de Registers van het Noordland.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Zilverspoor en Natascha van Limpt in ruil voor mijn recensie.
Uitgeverij: Zilverspoor
Genre: fantasy
Cover en flaptekst:
Vijf zwaarden wijzen naar wat lijkt op een sluiting van een boek. Het maakt mij nieuwsgierig naar dit verhaal.
De flaptekst belooft me avontuur en spanning.
Het verhaal:
Als er in vredestijd een aanslag wordt gepleegd op de kroonprins, veroorzaakt dat een kettingreactie in het Koninkrijk. Jona, een jonge soldaat van de koninklijke garde, is getuige van de aanslag en raakt betrokken bij een zoektocht naar de daders. Een geheim genootschap bereidt zich in de schaduwen voor om de zittende macht omver te werpen. Haar leden hebben zich binnen de muren van de hoofdstad Palisië verschanst en bezetten invloedrijke posities. verschanst en bezetten invloedrijke posi-ties. In de havenstad Marina wordt de charmante vrijbuiter Maro ingehuurd voor een eenvoudige bevoorradingsklus. Zijn verlangen naar avontuur wordt ruimschoots vervuld als hij de boerenzoon Frederik in een taveerne ontmoet. Die vertelt hem over zijn onfortuinlijke ontmoeting met een mysterieuze vrouw. Door een speling van het lot ko-men ze in aanraking met de dodelijke klauwen van de Orde, hetgeen Frederik bijna fataal wordt. In hun zoektocht naar antwoorden lopen ze Jona tegen het lijf. Samen belanden ze in een strijd tegen een onzichtbare vijand. Al snel wordt duidelijk dat het genootschap een oorsprong heeft die hun verbeelding te boven gaat. Elke ontdekking onthult een diepere laag van het mysterie. Ze vechten mee in een oorlog die zich niet buiten de muren van de stad afspeelt, maar er binnen.
Mooie tekst:
Mijn leesbeleving:
Gelijk aan het begin belandde ik al in een zeer spannende situatie. Ik rook de geuren van paarden zweet opgezweept door hun berijders om te dienen in het heetst van de strijd. Ik voelde het gevaar, angstzweet droop over mijn lijf. Ik belandde in een setting van Ivanhoe.
Het mysterie over het hoe en waarom bleef lang overeind en zorgde ervoor dat ik geboeid door bleef lezen. De rode draad in dit verhaal vond ik het sluiten van vriendschap. En dan gelijk voor een leven lang. Vriendschappen die ontstaan als het gevaar je dreigt in te sluiten en te verzwelgen dan is daar iemand die je keer op keer redt. Zonder er iets voor terug te verwachten. Enkel samen avonturen beleven, elkaar steunen in goede en slechte tijden. Je aansluiten bij personen met dezelfde levensvisie en instelling. Samen proberen sterk te zijn tegen een sluimerend kwaad dat niet van buitenaf maar van binnenuit probeert door te stoten. Afgunst dat wat een ander wel heeft en ik niet, overheersen met genadeloze en ijzeren hand, anderen het licht in de ogen niet gunnen omdat je niet tot het voetvolk wilt behoren. Macht, geld, pracht en praal en dit op een lage en intens gemene manier willen veroveren. Iedereen die in je weg staat naar rijkdom en roem naar de andere wereld helpen. Strijden voor een diepgeworteld ideaal, voor datgene waarvan jij denkt dat het gerechtigheid inhoudt.
Een strijd die zijn weerga niet kent. Bikkelhard, gruwelijk en in het diepste geheim. Vechten voor wat je waard bent om je familie en een bloedlijn te beschermen die al eeuwenlang kostbaarder is dan goud. Fascinerend, diepgelaagd, stap voor stap ontdekken de omvang en het waarom van de dreiging. Het stof van oude geschriften blazen, oude kennis en inzicht aanboren om totale vernietiging voor te zijn. Een race tegen de klok maar een race die, om effectiviteit te sorteren, in het diepste geheim plaats vindt. Maar wie is je vijand en wie is je vriend? Dat gegeven maakt het ongelooflijk moeilijk.
De personages zijn gedetailleerd uitgewerkt en komen geloofwaardig op mij over. Ieder personage leer je goed kennen. Ze gaan de dialoog met elkaar aan. Leren van elkaar, inspireren elkaar en helpen elkaar altijd. Sommigen sloot ik gelijk in mijn hart anderen zag ik het liefst gelijk vertrekken. Ongelooflijk dat voor sommigen hoogmoed voor de val komt. Verstrikt raken in je eigen gesponnen web en je geslachtofferd zien worden als jouw aandeel in het grote plan uitgespeeld is.
Het verhaal vanuit divers perspectief leren kennen is mooi gedaan. Naarmate de plot nadert barst er een strijd los die zijn weerga niet kent. Verdriet trok door mijn lijf toen bleek dat je helaas niet overal tegelijk kunt zijn om datgene wat bewaard, gekoesterd en beveiligd moest blijven toch op de knieën wordt gedwongen. Alle hoop lijkt weggeslagen te zijn. Vervolgens borrelden onmacht en woede op tegen datgene wat liegt, bedriegt, neemt en niks geeft. Enkel kilte, controle en macht.
Afstand nemen lijkt het beste te zijn voor lijfsbehoud en het garanderen voor een toekomst met daarin vrede voor iedereen. Ongeacht levensvisie, levensovertuiging, afkomst of rangen en standen. Ieder mens is als een waardevolle parel met dezelfde rechten.
De plot deed mijn hoop verpulveren en mijn hart bloeden. Toch kreeg ik hernieuwde hoop toen de vrienden een nieuwe horizon kozen op naar deel twee.

Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Bij dit verhaal vergeet je Ivanhoe, Braveheart of kening Redbard. Wat een heldenmoed, wat is de keten van vriendschap gesmeed uit het sterkste staal. En ondanks alle ontberingen, gevechten op leven en dood, het ontwarren van een vaste kluwen van wol om het mysterie, het kwaad dat van binnenuit probeert te vernietigen daar waar je het niet verwacht is dit een verhaal vol voelbare emoties, maak je vrienden met personages omdat ze dor de beeldende en filmische schrijfstijl je zo na aan het hart gaan.
Voor mij voelde het alsof ik overal bij was. Ik hoorde het gekletter van metaal, het roffelen van paardenhoeven, de zachtheid van een paardenlijf als ik op missie meeging, de typische geur van dit edele dier. Maar ook rook ik de geur van bloed voordat ik deze op mijn tong proefde. Het gevaar dat naderde greep zich vast in mijn hele wezen. Ik heb genoten van dit prachtige verhaal.
Ik heb een nieuwe lievelingsauteur en hij heet Lammert Jan van der Harst. Ik ga snel verder lezen in deel twee.

Meer recensies van Boekenpearls76

Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.