Letterlijk de klos

Boekenpearls76 25 november 2024
Recensie van:
Letterlijk de klos
Auteur :
Renée Olsthoorn begon haar carrière als boekverkoper bij LJ.C Boucher aan het Haagse Noordeinde. Precies op die plek – in een pand waar nu nog steeds een boekhandel huist – keert ze fictief terug met Letterlijk de klos, haar achtste feelgoodroman.
Wijze van lezen:
Recensie exemplaar ontvangen van uitgeverij April Books en de auteur in ruil voor mijn recensie en deelname aan de blogtour.
Uitgeverij: April books
Genre: feelgood
Cover en flaptekst:
Een prachtige en kleurige illustratie van een historisch aandoend gebouw. Een boekenwinkel met de naam boeken Jules & Jim. Een gezellig zitje omringd met boeken en een kop en schotel. De illustraties zijn mooi gedaan door Sanne van der Bruggen en Gaby Berendsen.
De flaptekst is informerend en indrukwekkend.
De auteursfoto en informatie is een waardevolle toevoeging.
Quote:
Proloog:
Maria
Met mijn schamele bezittingen in twee flinke rolkoffers, een rugzak en een handtas, trek ik de deur van ons appartement voor de laatste keer achter mij dicht. Ik kijk nog een keer om mij heen en snuif voor de laatste keer de New Yorkse lucht op. Het is lente, mijn favoriete jaargetijde waaraan ik de fijnste herinneringen zal bewaren, vooral aan het voorjaar in Central Park. Ik zal de ontluikende natuur missen, als het jonge groen en de bloesems het park in een explosie van pastelkleuren zetten, evenals mijn frequente jogging rondjes met collega’s of vriendinnen. Ik haal zuchtend mijn schouders op en houd vervolgens een yellow cab aan om me naar de luchthaven te brengen. Over een uurtje of tien, twaalf ben ik thuis.
Mooie tekst:
Maria!
I've just met a girl named Maria,
And suddenly that name
Will never be the same
To me.

Maria!
I've just kissed a girl named Maria,
And suddenly I've found
How wonderful a sound
Can be.

Maria!
Say it loud and there's music playing—
Say it soft and it's almost like praying—
Maria . . .
I'll never stop saying
Westside Story
Het verhaal:
Na een succesvolle carrière en een gestrande relatie in New York City, gaat modejournalist Maria terug naar haar roots in Den Haag. Het lukt haar niet om daar werk te vinden in haar vakgebied en daarom solliciteert ze op aanraden van een vriendin bij een boekhandel in hartje Hofdstad. Maria gaat op gesprek bij broers Jules en Jim, de eigenaren, en wordt aangenomen. Ze kan meteen beginnen. Het werk blijkt al snel een stuk meer om het lijf te hebben dan Maria dacht. Ze weet veel van literatuur, maar weinig van hoe je met klanten omgaat. Dit tot grote ergernis van Jules, die al spijt heeft dat hij zich heeft laten overtuigen door haar cv. Maar hij weet nog niet half hoeveel reden hij heeft om zich aan Maria te ergeren...
Mijn leesbeleving:
Wat een ongelooflijk gedetailleerd, beeldend verhaal is dit. Er wordt afgewisseld in perspectief tussen Maria en Jim. Dit komt echt binnen doordat de ik-vorm gehanteerd wordt. Het voelde voor mij alsof ze hun verhaal daadwerkelijk rechtstreeks aan mij vertelden. Ik zag de wereld door hun ogen.
De vele boekentips tussen de regels door vond ik geweldig. Ook de humor is prima vertegenwoordigd in dit verhaal. Is het niet in de naam dan wel in dialoog tussen de diverse personages. De personages die tot leven zijn gewekt. Hun gedachten en gevoelens waren voor mij echt. Ontluikende liefde en passie komen aan bod. Maar het pad ernaartoe is niet enkel geplaveid met rozen. Er wordt diepgang aangebracht in dit verhaal. De personages ontwikkelen zich en gaan inzien hoe hun visie en gevoel niet altijd automatisch synchroon lopen.
En moet je afgaan op uiterlijke perfectie of blijkt dat toch uiterlijke schijn te zijn? Is iemands innerlijk dan toch een verborgen schat die je op het eerste oog niet ziet? Allemaal overpeinzingen waar gaandeweg het verhaal een antwoord op gevonden wordt. De weg ernaartoe zit vol hobbels en gaten en het vergt bloed zweet en tranen om de eindstreep te halen. Maar doordat het verhaal continu boeiend, leerzaam, romantisch en humoristisch is, is dat geen straf.
En net als je denkt nu komt het helemaal goed want cupido heeft raak geschoten, komt er een plottwist waardoor alles weer opnieuw overdacht, gedurfd en uitgevoerd moet worden. Overdenkingen van heb ik gelijk of was ik te impulsief? Of was die ander te vurig? Moet ik dat vuur blussen en over de brug komen of juist afwachten? Schoorvoetend en langzaamaan gloort er weer licht aan de horizon. En als dan gedeelde passie samenkomt explodeert dat in een intense liefdesverbinding. De verbinding zwaar verankerd in de gezamenlijke levensovertuigingen, interesses, levenspassies die dieper gaan dan de diepste oceaan. Liefde niet op het eerste gezicht maar liefde die gegroeid is en nu eindelijk mag ontluiken en voor eeuwig mag branden. Geen nieuwe lucifers nodig.
De plot is prachtig. En doet me verlangen naar meer verhalen over Maria en Jim en de andere personages.
Ik wil graag meer verhalen van Renée Olsthoorn lezen. Ook de qr code met een Spotify playlist gebaseerd op dit verhaal is de moeite waard. En het nawoord van de auteur is ook prachtig en nog meer verdiepend over het ontstaan van dit verhaal.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een beeldende en filmische schrijfstijl. Personages de je daadwerkelijk voor je ogen ziet. De ik vorm en de afwisseling in diverse perspectieven vanuit diverse personages maakt dat het verhaal continu boeit en verdiept.
Geen rechttoe rechtaan feelgood verhaal met de prins op het witte paard die gelijk de blits maakt bij zijn prinses of cupido die gelijk raak schiet. Nee dit gaat dieper en er worden diverse lagen aangeboord voordat de kern van alles bereikt wordt. En de conclusie is dan dat niets van te voren is wat het op het eerste gezicht lijkt. Dat maakt dit verhaal nog waardevoller en nog mooier. Dit verhaal is een aanrader.
Ik vond de setting Den Haag ook erg interessant. Mijn schoonmoeder haar moeder is er geboren en opgegroeid. In de Tweede Wereldoorlog kwam zij naar Friesland en vond daar de liefde van haar leven. Ze is er nooit meer weggegaan. Ze trouwde, kreeg kinderen en kleinkinderen. Ik zou het leuk vinden om nog eens naar Den Haag te gaan en alle plekken bezoeken die met de familie te maken hebben.

Meer recensies van Boekenpearls76

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur