De Helletorens Tweelingbloed

Tweelingbloed
Twee Helletorens
Twee vrienden, één strijd
YA-debuut van Hannelore Bedert
Het eerste deel van een nieuwe, spannende trilogie!
Auteur :
Hannelore Bedert
Hannelore Bedert is schrijfster, columniste en singer-songwriter. Als songwriter maakte ze vier Nederlandstalige albums en speelde in theaters over heel België en Nederland. Voor WWF België richtte ze het succesvolle kinderproject Radio Oorwoud op, goed voor drie albums en honderden muziektheatervoorstellingen. Voor volwassenen schreef ze de prijswinnende roman LAM en de novelle Bruna. Daarnaast werkte ze twee jaar lang als vaste columniste voor Libelle en schreef ze columns voor De Morgen en De Standaard.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Lannoo in ruil voor mijn recensie en deelname aan de door Chicklit.nl georganiseerde leesclub o.l.v. Hilma Werff.
Uitgeverij:
Lannoo
Genre: dystopisch/Young Adult
Cover en flaptekst:
Ik vind de cover passend bij dit verhaal: de zwarte achtergrondkleur staat voor de kille sfeer, de dreiging. Het blauwe van de titel voor kou in je lijf en je hart, angst. Het vliegje vertrouw ik niet. Die lijkt mij robotachtig en deze houdt vast iedereen in de gaten. Mooi uitgevoerd.
Quote:
Het moment dat Lexa hoort wie haar familie is. En het moment als ze herenigd wordt met haar vader. Ze konden mij wegdragen toen ze elkaar na lange tijd weer terug zagen. Zo mooi, zo tastbaar en emotioneel.
Mooie teksten:
Vertrouw niemand, Lexa,
Hoor je me?
We zijn er bijna.
Lexa?
Lexa!
Dystopisch verhaal waarin vriendschap, verzet en keuzevrijheid allesbepalend zijn
Het verhaal:
Twee immense torens, afgesloten van de buitenwereld, met slechts een uitzicht op kale, desolate vlaktes. De 10 rangen bepalen je plek in de toren: hoe lager je woont, hoe beter je leven. Of zo lijkt het, in ieder geval...
Iedereen wacht op hun kans om te dalen in de torens, terwijl de angstaanjagende Helleherders de bevolking in toom houden. Lexa groeit op in Rang 5. Ze droomt van een beter leven voor zichzelf en haar beste vriend Mico. Maar bovenal wil ze een remedie vinden tegen de Ziekte, een dodelijk virus dat door de torens raast. Bij hun langverwachte Keuzemoment slaan Lexa en Mico onverwacht verschillende wegen in. Ze ontdekken de duistere waarheid achter het systeem. Hoe ver willen Lexa en Mico gaan om hun dromen waar te maken? En zullen ze elkaar nog terugvinden?
Mijn leesbeleving:
Voordat de leesclub oproep van Chicklit op de Facebook pagina kwam, had iknog niets van dit boek gehoord. Ik zat gelijk volledig in dit verhaal. In de beklemmende, kille en de allesomvattende dreiging overal rondom mij. Ik had de neiging om in een ruk door te lezen. Maar het dagelijks leven riep mij helaas terug. Het boek vind ik aangrijpend, hartverscheurend, fascinerend en huiveringwekkend. Ik heb de neiging om de hoofdpersonages te beschermen tegen onheil.
De personages vind ik prima uitgewerkt. Sommige leer je intens kennen zoals Lexa. Haar hele gevoelswereld en denkwereld raakte me. Ook Mico ontwikkelt zich gaandeweg steeds meer en baande zich een weg naar mijn psyche.
Anderen zijn aanwezig in naam maar leer je vluchtig kennen. Je gaat niet echt de diepte met hen in. Maar je voelt wel dat ze belangrijk zijn voor Lexa en Mico. Dan doel ik op hun vader, Margaret, Cecile, Dago, Iva, Chai, David. Personages die ze vrezen, verachten maar waar ze ook geïnteresseerd naar zijn zoals Salma en Umrah. Ze doen er allemaal in meer of mindere mate toe.
Zoals al eerder aangestipt voelde ik me het meest verbonden met het personage Lexa. Ik voelde een diep verankerde verbondenheid met haar. Enerzijds is zij fragiel en wilde ik jaar beschermen. Anderzijds bewonderde ik haar moed, haar durf om alles wat nieuw is toch aan te gaan en om te midden va alles en iedereen scherp en sceptisch te blijven
Het thema van dit boek is heftig en beneemt me meerdere malen de adem. Maar ook gek genoeg continu nieuwsgierig makend waardoor je door blijft lezen. De schrijfstijl vind ik beeldend en filmisch. Is Het boek is origineel vind ik al doet het me ook denken aan de Labyrinth renner, Lupercalia, Horm, de machten van Anir.
De opbouw is goed. De spanning wordt stapsgewijs opgevoerd. Sluimerend of zo plotseling dat je het niet verwacht. Spannende situaties kun je enkel doorleven omdat ze niet voorspelbaar zijn. Door de kruimelsgewijze opbouw wil je continu door lezen omdat je alles wilt weten van zaken die een mysterie zijn voor Lexa.
Ook bevat het verhaal diverse onverwachte, schokkende maar ook hartverwarmende plottwists.
Ik vond dit verhaal uniek in haar soort. Een gruwelijk goed geschreven, beeldend, filmisch, hartverscheurend, diepgaand, indrukwekkend verhaal. Geen negatieve dingen hier. Jammer dat ik het zo snel uit had.
De personages hebben zeker een groei doorgemaakt. Ze verbreden continu hun horizon door nieuw verkregen informatie. Die ze vervolgens toepassen om het doel dat ze voor ogen hebben te bereiken.
De auteur kende ik nog niet. Ik lees heel graag meer van haar. Na dit boek ben ik omvergeblazen. Wat een ongekend talent.
De schrijfstijl vond ik beeldend. Vanaf de eerste letter werd ik het verhaal ingezogen. Doordat ik beelddenker ben beleefde ik het verhaal net als mijn zintuigen. Ik rook, hoorde, proefde en zag alles zoals de personages dat ook deden. Terugkeren naar het dagelijks leven was heel zwaar. Het verhaal had continu mijn aandacht ook als ik niet las dacht ik na over hoe het met de personages zou gaan. Dit verhaal had continu mijn volledige aandacht.
De plot vond ik een ultieme cliffhanger die me deed verlangen naar meer. Jammer dat ik moet wachten tot 2026 maar dat betekent ook dat Hannelore de tijd krijgt om deel twee net zo waanzinnig te schrijven als deel een.
Het boek herlees ik sowieso als ik de recensie schrijf. Dit boek geef ik daarna mijn 18 jarige dochter die dit genre ook geweldig vindt.
Mijn mening:
Ik geef 5
Waarom?
Een voor de beeldende en filmische schrijfstijl en het vermogen van de auteur om mij net mijn hele lijf en psyche dit verhaal te doen beleven.
Een voor de gedetailleerd uitgewerkte personages. Je leert ze qua karakter en gedrag goed kennen. Ook hun verleden en komaf. Ook leer je ze kennen waarom ze de dingen doen zoals ze doen. Dat vond ik leerzaam en fascinerend. Dat kwam ook doordat Mateln pages me hier op een mooie wijze op wees.
Een voor het zo uitmuntend uitgewerkte genre dystopische fantasy. In die zin wat als je je hele leven opgesloten leeft en niet de mogelijkheid krijgt om je horizon te verbreden, niet de kans krijgt het gras te voelen kietelen onder je voeten en nooit wakker gekust zult worden door de zon. Continu leeft onder een streng en meedogenloos regime. Enkel omdat de agressor houdt van macht en onderdrukking en slaafgemaakten wil houden.
Een voor de intens spannende, diepgelaagde, onder de huid kruipende opbouw van het boek. Het ontrafelen van geheimen die je verbazen maar tegelijkertijd ook al je vragen beantwoorden. Het continue gevoel van ik moet over mijn schouder blijven kijken, vertrouw niemand op zijn of haar blauwe ogen. Is sceptisch zijn goed of vertraagd het je enkel of kan het zich tegen je keren?
En een voor de zeer spannende plottwists, de onverwachte aanvallen, gevechten voor vrijheid, het ontdekken wie je echt bent en waar jij toe in staat bent. Daar op leren vertrouwen. Het goede in mensen willen zien ook al is dat moeilijk. Een mega cliffhanger en de plot die je doet hunkeren naar deel twee.
Hartelijk dank Hilma Werff voor het begeleiden van de leesclub. Chicklit.nl en Lannoo hartelijk dank voor het beschikbaar stellen van het boek.

Meer recensies van Boekenpearls76