VEELZIJDIGHEID
Ik heb een basiscursus mossen online gevolgd, Het boek: het hart van alle dingen van Elizabeth Gilbert werd getipt door een van de medecursisten. Ik heb het boek besteld bij de bibliotheek, vlug genoeg gekregen en gelezen. Het is een bijzonder boek en ik werd behoorlijk verrast: een roman welk handelt over een botanist die als specialiteit heeft: het bestuderen van mossen. De hoofdpersonage Alma Whittaker is geboren in 1800 en dochter van Henry Whittaker. Twee excentrieke personen die de lezer meevoeren over de wereld van Londen, naar Philadelphia via Tahiti, Nieuw Zeeland en terug naar Amsterdam. Alma is een vooruitstrevende en intelligente vrouw voor haar tijd Niet alleen als onderzoekster, maar ook in haar positie als vrouw, Ze bewandelt een ander levenspad. Haar vader bezit een groot landgoed en heeft personeel in dienst. Hierdoor kan Alma zich bezighouden met haar grote interesse: de flora en fauna. Wanneer je als lezer zelf ook gefascineerd bent voor alles wat leeft in de natuur is het genieten en het boek een aanrader. Je komt veel bijzondere soorten mossen tegen, maar ook andere onbekende planten. Tijdens de leesbeleving verbaas je je ook nog eens over de verschillende botanische pentekeningen. Het boek gaat niet alleen over botanie maar thema’s als relaties, psychiatrie, en slavernij komen voorbij. Beroemde historische figuren zoals Charles Darwin en kapitein James Cook hebben ook een plaats in het verhaal.
Samen met Alma maak je een geestverruimende verandering door van de evolutietheorie in de 19de eeuw