Prachtig verhaal met mooie boodschap.
Conor (13) is een kind van gescheiden ouders. Zijn vader woont in Amerika met zijn nieuwe gezin en zijn moeder is ernstig ziek. Op school wordt hij gepest en anders behandeld, vanwege de ziekte van zijn moeder. Zo krijgt hij geen straf en lijken de leraren hem ook niet te zien. Alsof dat alles nog niet erg genoeg is, heeft hij regelmatig nachtmerries. En dan komt er ook nog eens een monster in zijn leven. Hij meld zich vaak om 00:07 uur. Hij wil maar één ding en dat is de waarheid. Natuurlijk gelooft hij niet meer in monsters, maar waarom voelt het dan allemaal zo echt?
Wat een ontzettend mooi en ontroerend boek was dit. De auteur heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl. De eenzaamheid, angst en gedachten van Conor waren duidelijk voelbaar en wat had ik zo nu en dan met hem te doen. Het is een verhaal met veel diepgang, maar hier en daar is er ook zeker ruimte voor humor. Als lezer kom je er al snel achter dat het monster, Conor dingen in willen te laten zien….iets waar hij lange tijd nog niet klaar voor was. Pas wanneer die ruimte er is, durft hij zijn ergste angst aan te gaan. Het is een prachtig verhaal over moedig zijn, schuldgevoel en het loslaten van iemand waar je ontzettend veel van houdt.
Het verhaal is bedacht door Siobhan Dowd. Helaas heeft zij het nooit kunnen schrijven, omdat ze in 2007 overleed aan de gevolgen van borstkanker. Patrick Ness heeft haar voorwerk en ideeën op een prachtige manier weten te verwerken in een ontroerend verhaal. De zwart-wit illustraties van Jim Kay hebben de perfecte sfeer voor bij dit boek en zorgen daarmee voor één indrukwekkend geheel. Wat mij betreft een aanrader voor iedereen vanaf 12 jaar.