Prachtige krachtige feelgood

Boekverslaafde 10 februari 2025
Madelon van Tilborg debuteerde in juni met het eerste deel van haar feelgood serie Diagnose: Liefde Het onderzoeken waard bij uitgeverij Loft Books. In juli verscheen het tweede deel De moeite waard. Ik ontving een recensie-exemplaar en na mijn enthousiaste over haar debuut kon ik niet wachten met te beginnen in het vervolg, lees met me mee...

De moeite waard is het tweede deel de Diagnose: Liefde serie en in dit deel staat Nour centraal. Het verhaal bestaat uit 17 hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Nour Sanders en gaat van start met een heerlijk turbulent eerste hoofdstuk waarmee je direct weer aan de spreekwoordelijke lippen hangt, in dit geval dus met je ogen aan de pagina’s vastgezogen wordt en direct weer in het verhaal zit.

Madelon van Tilborg heeft een ontzettend fascinerende schrijfstijl die echt heerlijk leest. Beeldend, realistisch en liefdevol, maar ook met veel cynisme en onderhuidse spanning waarin je de rush van de werkdruk ervaart. Alles zo vloeiend geschreven waarbij iedere zin klopt.

'Eyes on the prize, Nour. Eyes on the prize.'

In De moeite waard maken we kennis met Nour Sanders (36) en Oliver van der Velde (32).

Als elfjarige stippelde Nour haar levenspad al uit, bij het zien van de geboorte van een baby tijdens de favoriete ziekenhuisserie van haar moeder, werd haar toekomst bezegeld. Het wonder van een nieuw leven daar wilde ze deel van uitmaken, ze wist het zeker, Nour zou gynaecoloog worden. Met een heleboel inzet, doorzettingsvermogen en wilskracht is het haar gelukt, een specialisatie tot gynaecoloog met een subspecialisatie perinatologie.

'Nour, hoe gaat het in het ziekenhuis? Bevalt het nog altijd?'

Nour verloor haar hart aan de geboortezorg en leeft haar droom, maar door de gigantische werkdruk wegens personeelstekort dienen de eerste scheurtjes in haar droombestaan zich aan. Een overbelaste afdeling en dagenlang non stop achter elkaar werken, moeten presteren onder tijdsdruk wanneer iedere seconde telt, is zwaar. Waar tijd voor zichzelf een zeldzaamheid is en waardoor ze inmiddels aardig op haar tandvlees loopt en het plezier in haar werk steeds minder wordt. Alles voelt steeds meer als een last waarin ze zich voortdurend tekort voelt schieten.

'Na jaren in dit vak heb ik het opgegeven me daarover te verbazen. Het menselijke brein is een wonderlijk orgaan.'

Om er niet zelf aan onderdoor te gaan is het tijd voor een radicale verandering en haar briljante idee Operatie Holistica ten uitvoer te brengen. Nour trekt al van kleins af aan haar eigen plan en heeft grootse plannen; een holistisch geboortecentrum waar moeder en kindzorg centraal staan. Daarvoor heeft ze haar zinnen op de perfecte locatie gezet, alleen denkt de eigenaar van het pand daar anders over en daar kan de fanatieke Nour niet mee omgaan.

'Ik ken je praktisch al mijn hele leven.'

Om missie huurcontract te voltooien en haar ambitieuze plan te realiseren is er grover geschut nodig. De beste vriend van haar broer, Oliver heeft een bizar voorstel waardoor de huurovereenkomst binnen handbereik komt. Daarvoor moet ze zich zelf over haar normen en waarden heen zetten, een neprelatie om de eigenaar te overtuigen dat zij de enige geschikte huurder is.

'Vier jaar is op onze leeftijd niks meer. En je weet niet wat je mist.'

Nour is niet van de relaties, mannen zijn voor even en nooit voor de rest van haar leven. Maar ze speelt haar rol met verve. Al snel wordt ze overspoeld door een stortvloed aan emoties en vraagt ze zich af waar ze aan begonnen is?

Speelt Nour de beste fakedate van haar leven en lukt het haar haar nieuwe droom te realiseren?

'Voortdurend. Het ene woord draagt het gewicht van de wereld.'

Deel 1 vond ik al héél goed, maar dit deel wauw, vind ik zelfs nóg beter, echt prachtig geschreven. De combinatie van geneeskunde, de holistische visie, geboortezorg en feelgood, vind ik echt een waanzinnig succes, ik hou van Madelon haar feelgood verhalen.

De verhaallijnen zijn enorm boeiend en kennen veel diepgang en de karakters zijn levensecht, alsof Ollie en Nour echt bestaan. Het leuke is dat Rosie, Benjamin en Jonah uit deel 1 en 3 ook van de partij zijn.
Dokter Nour Sanders, een gynaecoloog die leeft op afhaalmaaltijden, zo koppig als een ezel met een opvliegend temperament maar tegelijkertijd een gedreven stoere chick met een groot hart, die precies weet wat ze wil en daar vol voor gaat. Talentvolle attente Ollie, verpleegkundige bij de marine, sympathiek, behulpzaam en altijd goedlachs, maar achter die lach schuilt kwetsbaarheid en onzekerheid.
Het verhaal kent een mooie liefdevolle hartverwarmende vloeiende opbouw waarin onderliggende trauma’s het verhaal dragen, deze zijn op kwetsbare en mooie wijze uitgewerkt samen met nog meer gevoelige maatschappelijke thematiek. Wederom is er aandacht voor de grote werkdruk in de zorg, hoe men zich overvraagt met burn-outs etc. tot gevolg.
Een prachtige krachtige slowburn met een kerstig tintje waarin kwetsbaarheid, humor samen met romantiek centraal staan, de liefdesdans is zo intens beschreven, zacht en teder versus heet en hongerig.
Madelon weet haar lezers van de eerste tot de laatste bladzijde geboeid te houden. En ik kijk uit naar deel 3 en het verdere werk van haar hand. Volgende verschijnt haar volgende verhaal Operatie Liefde.

Met De moeite waard heeft Madelon van Tilborg een prachtige en krachtige feelgood neergezet. Een heerlijk tweede deel van de Diagnose: Liefde serie. Een slowburn met een kerstig tintje waarin kwetsbaarheid, humor samen met romantiek de basis voor het verhaal beslaan. Zacht en teder versus heet en hongerig. De combinatie van geneeskunde, holistiek, geboortezorg en feelgood maakt een succesformule. Boeiende verhaallijnen vol diepgang en levensechte liefdevolle karakters, vol tederheid, maken het verhaal écht de moeite waard. Deel 1 is super, maar met deel 2 overstijgt Madelon zichzelf en legt de lat voor haar verdere werk erg hoog.

'De moeite waard, prachtige krachtige feelgood. Heerlijke slowburn vol kwetsbaarheid, humor en romantiek. Waarin de combinatie geneeskunde, holistiek, geboortezorg en feelgood een succesformule maakt. Zacht en teder versus heet en hongerig. Zal Nour de fakedate van haar leven spelen en haar droom weten te realiseren? Aanrader!'

Meer recensies van Boekverslaafde