Heerlijke bijzondere hartverwarmende vermakelijke feelgood kerst novelle
Annette Rijsdam schrijft onder haar eigen naam en onder pseudoniem Anne May. In 2021 debuteerde ze met haar roman Liefde zonder tijd. Inmiddels heb ik met veel plezier een aantal van haar boeken gelezen, maar nog niet eerder las ik een verhaal wat onder haar eigen naam is verschenen. In september verscheen haar feelgood kerst novelle Ik geef je kerst bij uitgeverij Loft Books en ik ontving een recensie-exemplaar. Lees met me mee of ik er net zo enthousiast over ben als over haar eerder werk...
Ik geef je kerst bestaat uit 18 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Elsemarieke, Remy en Robyn, waarbij heden en verleden elkaar afwisselen. Het verhaal neemt een duik in het verleden, 14 jaar geleden en telt af naar het heden, waardoor de verhaallijnen uiteindelijk samenkomen. Het verhaal gaat van start met een amusant eerste hoofdstuk dat nieuwsgierig maakt naar de rest van het verhaal.
Annette Rijsdam heeft een ontzettend fijne en hedendaagse schrijfstijl, inlevend maar ook erg grappig, waardoor alles precies in balans is. Hierdoor trekt ze je meteen het verhaal in waardoor je past weer stopt met lezen als de novelle uit is.
In Ik geef je kerst maken we kennis met Elsemarieke, Remy en Robyn. Wat heeft dit drietal met elkaar te maken?
'Ik was dronken toen ik het concept bedacht en mijn hart was gebroken. En het was kerstavond. O, en had ik al gezegd dat ik heel erg dronken was?'
Elsemarieke Rozinga (24) is gek op Kerst en houdt 365 dagen per jaar van Kerst en niet enkel die 3 dagen per jaar. Ze is bedenker van het tv-programma Jij bent mijn Kerstpecial.
Waarin vijf bijzondere koppels in winterwonderland de strijd met elkaar aangaan in een romantische setting om zich het ultieme kerstkoppel van het jaar te mogen noemen met als hoofdprijs eeuwige liefde. Ze had nooit kunnen bedenken dat haar grandioze ingeving zo’n doorslaand succes zou worden.
'Hopelijk herkent hij me niet meer en heeft zijn glimlach ondertussen zijn toverkracht verloren.'
Wat ze ook niet had kunnen vermoeden is dat ze na alle jaren weer oog in oog zou komen te staan met de jongen die stiekem haar hoofd op hol bracht als tiener, hij die het lichtpuntje mocht zijn in haar ellendige jeugd. Remy en zijn knappe vriendin Robyn, de hedendaagse Beauty en the Beast zijn deelnemers van haar programma. Zouden alle meiden nog steeds vallen voor zijn beroemde glimlach?
'Remy bekijkt de toekomst alsof dromen werkelijkheid kunnen worden.'
Met pijn in haar hart ziet Elsemarieke hoe populair haar vroegere crush en zijn roodharige godin zijn bij het publiek. Een sneeuwbal van onzekerheid stort op haar neer, is hij dan toch meer dan enkel die jongen uit haar verleden?
'Zijn adem maakte wolkjes waarop hij helaas niet kon wegvliegen.'
Remy heeft op zijn beurt hele andere redenen om mee te doen aan het programma. Zijn leven staat in teken van chronische ziek zijn en dagelijks veel pijn doorstaan. Toch probeert hij de donkere wolken door het licht van Kerst te laten verjagen. Hij heeft een neus voor foute kerstfilms, zou hij ook een neus voor ware liefde hebben?
'Kerst draait om liefde. En het mooiste wat je kunt geven is liefde. Aan jezelf, en aan elkaar.'
Wat Annette ook schrijft, alles is mooi en vol emotie. Toen ik begon met lezen dacht ik wat leuk om nu ook eens een verhaal te lezen wat uitgebracht is onder haar eigen naam. Eens kijken of dat nu echt zoveel verschilt met haar werk wat ze schrijft onder pseudoniem? Ik verkeerde toen nog in de veronderstelling dat dit luchtiger zou zijn en meer grappig ofzo. Ja, wat dacht ik nou eigenlijk? Ik had het natuurlijk ook gewoon kunnen weten! Het maakt niet uit welke naam er op het boek staat, haar verhalen zijn gewoon typerend voor de persoon achter de naam. Wat ze ook schrijft ik ben fan.
Want Annette zou Annette niet zijn als ze niet serieuze, gevoelige en heftige thematiek door haar verhaal heen zou verweven, dat hoort bij haar en dat staat voor haar verhalen. De balans tussen serieus en ernstig gecombineerd met liefde en romantiek met een heleboel humor en een vleugje kerst, is zo mooi gedaan.
Het begon absoluut luchtig en grappig maar veranderde al snel in een hartverwarmend meeslepend verhaal met levendige boeiende verhaallijnen en eigenzinnige personages, allemaal anders dan anders en een tikkeltje weird met stuk voor stuk hun eigen maniertjes waardoor er veel diepgang in een verhaal van zo weinig bladzijdes is ontstaan. Met een ongelofelijke twist. Wat een heerlijk vermakelijk bijzonder kerstverhaal vol opspelende emoties, verlangens, verboden onderwerpen, vriendschap en liefde, in een betoverende kerstsfeer. Anders dan anders, maar ontzettend leuk. Zoek jij nog een leuke hartverwarmende kerst novelle? Dan zou ik deze zeker aanbevelen, veel leesplezier.
Met Ik geef je kerst heeft Annette Rijsdam een heerlijke bijzondere feelgood kerst novelle neergezet. Hartverwarmend en vermakelijk. Met de perfecte balans tussen serieus, liefde, humor en kerst. Vol diepgang, levendige boeiende verhaallijnen en eigenzinnige weirde personage met een enorme twist.
'Ik geef je kerst, heerlijke bijzondere hartverwarmende vermakelijke feelgood kerst novelle. Perfect in balans. Weet het kerstelfje de Kerst te redden? '
'Remy bekijkt de toekomst alsof dromen werkelijkheid kunnen worden.'
'Zijn adem maakte wolkjes waarop hij helaas niet kon wegvliegen.'