Mooi debuut. Slowburn feelgood roman anders dan anders met een bijzondere rol voor het onderwijs én Grease

Boekverslaafde 14 april 2025
Anina Nouschka debuteerde vorig jaar met haar feelgood roman Voor jouw wil ik gaan bij uitgeverij April Books. Haar verhaal sprak me aan en maakte me nieuwsgierig dus toen Anina een blogtour organiseerde voor haar eenjarig jubileum deze maand, wilde ik daar graag aan mee doen. Vandaag mag ik mijn recensie met jullie delen, lees met me mee...

Leuk weetje; Anina is zelf leerkracht in het basisonderwijs. Haar feelgood speelt zich juist in deze setting af dus Nouschka had een mooie bron aan informatie tot haar beschikking.

Voor jou wil ik gaan bestaat uit 96 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Kiki en Tim. Het verhaal vindt plaats in het heden, gedurende de maanden januari tot en met juli. Daarnaast zijn er cursieve terugblikken naar het verleden. Muziek is een belangrijk element in dit verhaal, bijna ieder hoofdstuk gaat van start met een quote uit een songtekst en Voor jou wil ik gaan heeft zelfs ook een eigen playlist. Met een verwarrende enigszins bizarre proloog trekt Anina de lezer het boek in, wat is er gebeurd? Wat is er aan de hand? Waar gaat dit verhaal heen? Uiteindelijk valt alles op zijn plaats.

Anina Nouschka heeft een hedendaagse schrijfstijl die aangenaam en vermakelijk leest. Op beeldende, meeslepende, gedetailleerde, grappige en inlevende neemt ze je mee in het verhaal van Tim en Kiki.

'Dit gevoel is onbeschrijfelijk. Geweldig, prachtig, weergaloos. En zo... dubbel.'

In Voor jou wil ik gaan maken we kennis met Kiki van Daalen en Tim Voorstraten.

'Een school zonder kinderen voelt als een arts zonder stethoscoop.'

Sinds ruim een jaar maakt juf Kiki deel uit van het hechte lerarenteam van basisschool De Regenboog, waar ze les geeft aan groep zes, de leukste klas van de hele school. Kiki is een toegewijde betrokken leerkracht en doet haar werk met passie en liefde, haar motivatie is de belofte die ze zichzelf deed, het anders doen. Daarbij mogen de belangen van het kind nooit uit het oog verloren raken, ieder kind is uniek en bijzonder met zijn of haar eigen specialiteiten. Ze is helemaal op haar plek in de bovenbouw.

De kerstvakantie is voorbij, de plicht roept en met hernieuwde energie gaat Kiki weer aan de slag. School heeft goed nieuws te melden, na een zoektocht van een halfjaar hebben ze eindelijk een nieuwe gymdocent gevonden en introduceert haar nieuwe aanwinst; meester Tim. Kiki heeft al kennis met hem gemaakt en hoe! Na een ongemakkelijke ontmoeting waarbij ze weer haar klunzige zelf was, ontfermde Tim zich over haar als redder in nood.

'Laat ik het maar proberen. Erger dan werkeloos kan het niet worden.'

Na ruim vijf jaar op de academie voor lichamelijke opvoeding is Tim eindelijk afgestudeerd en is de tijd voor zijn eerste volwassen baan aangebroken. Na de gouden tip werd hij aangenomen op De Regenboog en eindigt hij op zijn gevreesde plek. School was zeg maar niet echt zijn ding. Maar wanneer de nood hoog is en de keuzes beperkt dan moet je genoegen nemen met minder dan je droombaan, de huur dient immers ook betaald te worden iedere maand. Tim is vastbesloten om er het beste van te maken.

'De sfeer tussen ons voelt echter als een Siberische winter, waardoor er kippenvel op mijn armen ontstaat uit ongemak.'

School heeft een nieuw plan van aanpak bedacht om De Regenboog in de picture te plaatsen, een jaarlijks terugkerend zomerfeest aan het einde van het schooljaar. De vrijwilligers houden zich angstvallig stil dus krijgen de nieuwkomers de organisatie in handen. Oftewel Kiki en Tim zijn de pineut en zij mogen moeten het stomme zomerfeest organiseren. Terwijl de tijd dringt ook al lijkt de zomer nog mijlenver weg besluiten ze ervoor te gaan. Frustraties, onenigheden en debacles dienen zich aan, maar daar blijft het niet bij, ook bepaalde gevoelens komen ongewenst omhoog.

'Ik heb bewondering voor hem. Hij is duidelijk zoekende naar zijn route, maar lijkt wel zijn eindbestemming te weten.'

Ondertussen wordt Tim in het diepe gegooid en getergd tot het uiterste, oude toestellen en weinig overwicht op de leerlingen. In tegenstelling tot bij Kiki, is het tussen zijn gymzaal (en alle oude zooi) en hem geen liefde op het eerste gezicht. Zijn lessen vallen niet bij iedereen even goed in de smaak, hij haalt geen voldoening uit zijn werk en raakt er steeds meer van overtuigd dat de gymzaal niet zijn place to be is. Kiki worstelt met een interne strijd tegen paniekaanvallen, dankzij een angststoornis die haar leven beheerst, ze droomt van een onbezorgd leven zonder rariteiten en irrationele angsten.

'Ik betrap mezelf erop dat ik steeds verder vergeet waarom ik hem eigenlijk niet leuk mag vinden.'

Tim en Kiki blijken meer met elkaar gemeen te hebben dan alleen hun vak. Verliefd vanaf de koffiedrap, de magnetische aantrekkingskracht is groot. Hij laat haar stralen en zij krijgt hem niet meer uit haar hoofd, hij maakt iets in haar los wat ze nog nooit eerder ervaarde en hij is volledig in de ban van deze verboden vrouw. Wat doe je als je hopeloos verliefd bent maar de strenge regels van het schoolbestuur dit niet absoluut toestaan? Laat je dit jouw kans op geluk boycotten? Of zet je de baan, die hij toch niet wil, op het spel? Het kan niet, het mag niet, volledig verboden terrein, het gaat nooit gebeuren en toch is de vurige passie niet te stoppen. Een gevaarlijk spel van grenzen aftasten en overschrijden, heeft het een kans van slagen of blijven ze collega’s en niet meer dan dat en is het over en voorbij?

'Dit is het domste wat ik ooit gedaan heb en druist tegen al mijn verstand in, maar ik moet het proberen. We hebben maar één nacht...'

Wat begon als een kort verhaal van 15000 woorden voor de schrijfwedstrijd van April Books in juni 2022 resulteerde in een volwaardige roman van ruim 120000 woorden genaamd Voor jou wil ik gaan. Een verhaal over het mooiste beroep ter wereld, maar ook een vak met heel veel uitdagingen en hilarische en ontroerende momenten. Het is Anina, die zelf ook docente in het basisonderwijs is in het dagelijkse leven, gelukt om juist die verhalen en momenten te vangen en vast te leggen in haar verhaal. Een verhaal waarnaar ik direct nieuwsgierig was en met plezier gelezen heb. Een feelgood anders dan anders, met een andere insteek, Anina neemt ons mee in het leven van een juf en een meester, in de wereld van het onderwijs en het wel en wee in en rondom het klaslokaal. Een geeft ons een kijkje in het reilen en zeilen op een school en laat ons een beetje onderdeel van het team van De Regenboog voelen. Een wereld vol zielige en schrijnende momenten maar ook heel veel hilarische, grappige, aandoenlijke en bijzondere momenten. Thematiek als lerarentekorten, de werkdruk in het onderwijs, machtsverhoudingen, bureaucratische regeltjes, strenge regels, verboden, omgaan met kritische en veeleisende ouders, hooggespannen verwachtingspatronen, het kind als individu zien, opleiding, stage, studievertraging en afstuderen. Waarin trauma’s uit het verleden naar de oppervlakte komen, gebroken gezinnen, verlies en rouwverwerking, woningnood en waar angst en paniek centraal staan. Een beladen romantisch verhaal met een hele mooie insteek en een prachtige onderliggende boodschap; don’t stop believin.

Een echte slowburn feelgood, waarbij de aanloop naar het opgang komen van de romance lange tijd in beslag neemt en heel traag op gang komt. Waarin terugkerende herhalingen de vaart uit het verhaal halen. Hier houd je van of niet, desalniettemin vond ik het wel een mooi verhaal. Met zeer goed uitgewerkte verhaallijnen met schrijnende terugblikken naar het verleden waarin Anina zich bewonderingswaardig heeft ingeleefd in de jonge Kiki en Tim, die het beide op een andere manier niet makkelijk hebben gehad in hun jeugd. De aanzet van Kiki tot haar baan als juf. De personages zijn formidabel neergezet, overtuigend en ontzettend inlevend, realistisch en herkenbaar, met speciale aandacht voor kinderen die anders zijn, waardoor de karakters levensecht overkomen. De groei die zowel Kiki als Tim doormaken is heel mooi gedaan.
Met muziek als bijzonder element aan het verhaal, met Grease in de hoofdrol.
Een aandoenlijk, lieflijk, kwetsbaar hartstochtelijk verhaal, waarin veel gebeurd maar waarbij alles heel langzaamaan wordt blootgelegd waardoor het een heel meeslepend geheel is geworden. Vol lastige, ongemakkelijke en gênante momenten, debacles en dilemma’s, ontluikende gevoelens, waarbij aantrekken en afstoten niet ongebruikelijk is, naar elkaar toegroeien, angsten overwinnen en je gevoel volgen. Diepzinnig maar vol humor en liefde. Ik ben benieuwd naar wat voor moois Anina Nouschka nog meer zal gaan schrijven.

Met Voor jou wil ik gaan heeft Anina Nouschka een mooi debuut neergezet. Een slowburn feelgood roman anders dan anders met een andere insteek over het wel en wee in het leven van een basisschool leerkracht. Waarbij het Anina uitstekend is gelukt om de juiste momenten te vangen en op papier vast te leggen. Een verhaal vol uitdagingen, gênante momenten, dillema’s, ontluikende gevoelens, angsten overwinnen en het volgen van je gevoel, vol hilarische en ontroerende momenten, diepzinnig maar vol humor en liefde. Met een bijzondere rol voor Grease. Met uitvoerig uitgewerkte verhaallijnen en overtuigende levensechte karakters met bewonderingswaardig inlevingsvermogen in de schrijnende terugblikken. Aandoenlijk, lieflijk, kwetsbaar maar vol hartstocht. Ben jij liefhebber van een slowburn feelgood roman die anders is dan anders en heb jij affiniteit met het onderwijs? Dat is dit boek iets voor jou. Veel leesplezier!

'Voor jou wil ik gaan, mooi debuut. Slowburn feelgood roman anders dan anders met een bijzondere rol voor het onderwijs én Grease. Dillema's, uitdagingen, gênante momenten en een ontluikende liefde. Diepzinnig, hilarisch en vol liefde. Het kan niet, het mag niet, volledig verboden terrein en een niet te stoppen vurige passie, wat is er belangrijker een baan of de verboden liefde?'

Meer recensies van Boekverslaafde