Schrijnend, emotioneel en indrukwekkend!
‘Vals alarm’ is een begrip dat verwijst naar onterechte uithuisplaatsing van een kind. Dat is het thema waarover dit boek gaat. Via een fictief verhaal wordt de soms te snelle uithuisplaatsing door jeugdzorg aangekaart.
Het is een intrigerend boek. Ik werk zelf in de hulpverlening en kom daardoor ook soms in aanraking met verontrustende thuissituaties. Gelukkig is de periode waarin te snelle beslissingen werden genomen om kinderen thuis weg te halen intussen verleden tijd in België. Nu wordt vooral gekeken op welke manier een kind veilig kan zijn in zijn eigen gezin met hulp van zijn eigen netwerk en is uithuisplaatsing echt de laatste stap. Veiligheid van het kind blijft gelukkig wel voorop staan.
Een zeer aangrijpend thema dus. Je leest in dit boek over het gevecht van een moeder om zelf de zorg voor haar kind te mogen dragen, maar op moet boksen tegen de wraakacties van de vader van het kind. Schrijnend, emotioneel en indrukwekkend!