Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Voor altijd geleden zal vooral gesmaakt worden door lezers die graag nieuwe verhaalstijlen ontdekken, graag filosoferen en het niet schuwen om eens uit hun comfortzone te stappen.

Booksanddreamz 27 november 2024
Stephan De Winter is een Belgische auteur en filosoof van opleiding. Hij heeft een passie voor boeken. Hij schrijft ze niet alleen, maar werkt ook in een Brugse boekhandel.

Tristan wordt verliefd op het enigszins excentrieke meisje Emma. Ze is de spil in hun vriendengroep. Het verdriet is dan ook groot wanneer ze overlijdt. Terzelfdertijd wordt domein de Zandbergen, waar Tristan en Emma mooie momenten hebben beleefd, afgesloten na een treinramp. De Zone - de naam die Zandbergen sindsdien krijgt toebedeeld - wordt verboden terrein. Maar dat is nu net de plaats waar de vriendengroep heen wil om te rouwen om Emma. Deze onderneming is echter niet zonder risico's.

De cover van Voor altijd geleden geeft niet veel prijs, maar is overduidelijk na het lezen van het verhaal. Uit de titel kan je het thema rouw afleiden. Het is een bijzonder verhaal dat qua schrijfstijl en inhoud moeilijk te vergelijken is met een ander boek of genre. Dat het uniek is, kan dus zeker als pluspunt tellen.
Stephan De Winter begint dit verhaal met een proloog die zich afspeelt in het heden en qua locatie in De Zone. De delen die zich op die locatie afspelen zijn vetgedrukt.
Daarnaast ontplooit het verhaal zich in het verleden. Het boek bevat verschillende delen die de fasen van rouw doorlopen. Er zijn geen hoofdstukken, maar het boek vormt een verhaal dat als het ware door hoofdpersonage Tristan wordt verteld. Dat lijkt een bewuste keuze van de auteur te zijn, die de lezer ook goed zal begrijpen. In dit verhaal uit het verleden - de periode voor de vriendengroep naar De Zone trekt - zijn er eveneens terugblikken naar en herinneringen aan een nog verder verleden. Toch is het verhaal goed te volgen. Dat er niet zoveel personages zijn, speelt hier zeker ook een rol. De auteur beperkt zich tot vijf personages met elk hun eigen persoonlijkheden.
Het genre is niet enkelvoudig te duiden, maar is eerder een mix van een coming of age-roman, met dystopische elementen, spanning, filosofie en young adult. Het is niet altijd even duidelijk naar waar het verhaal precies evolueert. De lezer krijgt regelmatig ook een Blair Witch project gevoel, een film uit 1999 waar ook in het verhaal zelf naar verwezen wordt.
De thema’s uit dit boek zijn vriendschap, liefde, verlies en rouw.
Het einde voelt vooral filosofisch aan.
De auteur gebruikt in dit verhaal heel wat quotes uit andere verhalen. Deze bronnen worden op het einde opgelijst.

Voor altijd geleden zal vooral gesmaakt worden door lezers die graag nieuwe verhaalstijlen ontdekken, graag filosoferen en het niet schuwen om eens uit hun comfortzone te stappen.
Dank aan uitgeverij Lannoo voor het recensie-exemplaar.
Rating: 3,5*

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Booksanddreamz