Dit boek leest als een droom
Wat een prachtig verhaal heeft Elif Shafak neergezet.
Shafak schrijft met een enorme verbeeldingskracht. Een tijdloos verhaal wat je soms met ingehouden adem leest omdat het zo indrukwekkend mooi geschreven is.
De hoofdstukken over Ella die zich afspelen in het heden vond ik niet altijd even sterk maar het verhaal over Sjams en Rumi is zo ontzettend goed op papier gezet dat dit detail eigenlijk in het niet valt.
Sjams en Rumi zijn zielsverwanten en de liefde tussen hen is oneindig groot. Veel mensen begrijpen hun vriendschap niet en ze vinden het ongehoord dat zo’n wijze geleerde als Rumi zich inlaat met een Soefi Derwisj. Toch laten de mannen zich niet weerhouden door de mening van anderen.
Het soefisme is een mystieke stroming binnen de Islam en een van de grote onderwerpen in dit boek. Soefi’s focussen zich vooral op liefde, harmonie en tolerantie.
Waar gaat het boek verder over?
* Ella werkt bij een uitgeverij en krijgt het manuscript ‘Zoete blasfemie’ toegestuurd om te beoordelen, niet wetende dat dit manuscript heel haar leven verandert.
* Zoete blasfemie is een roman over het leven van de mystieke Soefie geleerde Rumi die een bijzondere vriendschap sluit met Sjams van Tabriz.
* De 40 regels van liefde lopen als rode draad door het verhaal en zijn de basis van deze roman.
* Ella komt uiteindelijk in contact met Aziz -de auteur van Zoete blasfemie- en ze bouwen een bijzondere band op.
* Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende observatoren waardoor je elke keer weer vanuit verassende perspectieven leest.
Ik vond dit verhaal zo ontzettend mooi geschreven, het leest net als een droom. Shafak weet je ogen en vooral je hart te openen met dit bijzondere verhaal. Dit is een boek wat eigenlijk iedereen eens gelezen zou moeten hebben. Een boek wat je eigenlijk vooral zelf moet gaan lezen en ervaren omdat het niet in woorden te omschrijven valt!
Bovendien staat dit boek vol met mooie citaten en wijsheden die je laten nadenken over het leven…
“Zoals Rumi heeft gezegd: liefde is het water van het leven.”
“Net zoals klei hevige hitte moet doorstaan om sterk te worden, kan liefde alleen vervolmaakt worden in pijn.”
“Voorbij een bepaald stadium schieten woorden tekort. Als je je in het gebied van de liefde begeeft, heb je geen taal meer nodig.”
Waar gaat het boek verder over?
“Zoals Rumi heeft gezegd: liefde is het water van het leven.”