Een prachtig boek wat ongetwijfeld een diepe indruk achterlaat
Kokoro is een van de meest geliefde romans van de moderne Japanse literatuur, alleen daarom al was ik ontzettend benieuwd naar dit boek.
Door de kalme en heldere vertelwijze heeft dit boek een unieke sfeer, samen met de korte hoofdstukken zorgt dit ervoor dat het boek vlot leest.
Tegelijkertijd hangt er een soort onheilspellende mist van somberheid over het verhaal heen waardoor je je continu afvraagt waar het verhaal naartoe gaat. Het is een boek met psychologische lagen en mentale gezondheid speelt een grote rol in dit verhaal.
Het geeft ook weer hoe de Japanse cultuur was in die tijd en hoe die cultuur aan het veranderen was door de modernisering.
Het is een prachtig maar tragisch verhaal vol wijsheden, diepere lagen, schuldgevoelens, cultuur, schaamte, droefheid, vriendschap en liefde.
Wat dit boek bovendien nog meer bijzonder maakt is het perspectief waaruit het verteld wordt. Je leest namelijk over een jonge student die een oudere man Sensei noemt en hem als zijn leermeester ziet.
In heel het boek komen geen namen voor, hierdoor blijven de personages het gehele verhaal op een bepaalde manier mysterieus en soms wat afstandelijk.
Daarnaast heb je vanaf het begin al het gevoel dat Sensei een groot geheim met zich meedraagt, pas in het laatste deel kom je erachter wat hij heeft meegemaakt in zijn verleden en wat voor invloed dit heeft gehad op zijn verdere leven.
Wanneer je later in dit boek de brief van Sensei leest wordt er meer duidelijk en begrijp je de personages ook beter. De brief is indringend en uiterst persoonlijk geschreven waardoor het echt binnenkomt. Hij vertelt over een heftige gebeurtenis uit zijn verleden en hoe dit hem gevormd heeft.
Kokoro is een indringend boek wat prachtig geschreven is en onder je huid kruipt. Sommige stukken waren misschien wat langdradig maar ik vond dit niet storend, het past namelijk bij het verhaal en de schrijfstijl.
Het boek bevat heftige thematiek en spoort je aan tot nadenken, het laat ongetwijfeld een diepe indruk achter.