Een toekomst vol onheil

Recensie is eerder verschenen op Vrouwenthrillers.nl

Schrijfster Roeli Bouwmeester-Wijngaard is het meest bekend om haar non-fictie boeken. Titels van haar hand die de lezer zou kunnen kennen in dit genre zijn De stamhoofden en Is er een schatkamer voor de sneeuw? In haar derde boek genaamd Gevangen in een koffer kwam haar fantasie over het knippen en plakken in DNA tot leven, wat resulteerde in een boek dat gezien kan worden als een fictief werk over genetische manipulatie. Met haar vierde boek Het schriftje heeft ze zichzelf weer uitgedaagd door in een heel ander genre te schrijven en verdiepte ze zich in de vraag waar het heengaat met onze wereld.

Het verhaal begint met de plotselinge verdwijning van Tons vader, wat blijkt te passen in een groter mysterie waarbij miljoenen mensen wereldwijd spoorloos verdwijnen. Samen met haar collega's van Het Dag Nieuws gaat Ton op onderzoek uit naar de waarheid. Echter wordt dit bemoeilijkt door censuur, en de situatie neemt een angstaanjagende wending wanneer het team wordt opgepakt en naar een geheime locatie wordt gebracht. Een oud schriftje speelt een cruciale rol in het ontrafelen van dit mysterie.

Het verhaal weet de lezer vanaf de eerste pagina te grijpen met een sfeer van spanning en beklemming doordat de lezer wordt meegesleurd in een wereld van mysterie en onzekerheid. Het mysterieuze schriftje, dat als rode draad door het verhaal loopt, voegt een intrigerend element toe en speelt een sleutelrol in het ontrafelen van de gebeurtenissen. Bouwmeester-Wijngaard verweeft actuele thema's zoals censuur, verlies van vrijheid en privacy, de zoektocht naar waarheid in een wereld vol desinformatie en technologische controle. De personages zijn sterk neergezet, vooral de hoofdpersonage Ton, die met haar vastberadenheid en scherpzinnigheid de lezer moeiteloos meeneemt in haar zoektocht. Het onderzoek van de journalisten wordt dan ook op een zodanig meeslepende manier beschreven dat de lezer zich een lid van het team voelt. Het boek roept belangrijke vragen op over de menselijke waardigheid, macht, en de prijs van vooruitgang. Het sciencefictionkarakter van het verhaal versterkt deze thematiek door een dystopische toekomst te schetsen die tegelijk verontrustend dichtbij voelt. Lezers die puur op zoek zijn naar spanning en actie zouden dit als een onderbreking kunnen ervaren. Het hoge sciencefictionkarakter maakt dat de lezer dit boek niet als een echte vrouwenthriller zal kunnen ervaren.

Roeli Bouwmeester-Wijngaard neemt de lezer in Het schriftje mee naar de toekomst, maar wel een toekomst vol onheil die we niet graag zouden willen meemaken, niet de rooskleurige toekomst waar menig persoon van droomt.

Meer recensies van Bookstagram Charisaa