Zoveel meer dan een roman!
Voor mij een eerste kennismaking met de schrijfstijl van Nico, dus ik was dan ook heel benieuwd naar dit verhaal. Heeft het mij verrast? Jazeker!
‘De last’ is een roman, maar het is zoveel meer dan dat. Het zet je aan het denken, bevat veel mooie filosofische zinnen en geeft je een andere kijk op de wereld. Wat is nou normaal, wanneer word je als anders gezien, wat is waan en wat is werkelijkheid, wat is goed, wanneer is iets een zonde en pas je dan beter bij de onder- of bovenwereld.
Het lijkt op deze manier een zwaar verhaal, maar dat is het zeker niet. In het begin moest ik er eerlijk gezegd wel even inkomen, maar dat was meer omdat het een andere schrijfstijl is dan dat ik gewend ben. Eenmaal gewend, kwam ik beter in het verhaal en las het ook daardoor een stuk vlotter.
Het verhaal wordt verteld vanuit een universitair filosofie docent, die denkt dat alle vrouwen hem fantastisch vinden en wat van hem willen. Deze man is best wel excentriek in zijn doen en laten waardoor het juist weer mooi past in het geheel. Je probeert als lezer hem te begrijpen, maar op een gegeven moment ben ik daar mee gestopt…niet te doen die man. Zegt wel genoeg over hoe bijzonder en uniek dit verhaal is.
Had ik van te voren geweten dat het verhaal een filosofische en analytische kijk op het leven bevat, dan had ik het verhaal misschien niet gelijk gepakt. Maar ik ben blij dat ik het gelezen heb, het is uit mijn comfortzone en de hoofdpersonage staat heel ver van mij af. En dat maakt het lezen juist zo leuk!