Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Bij alleskunner Gabriel Allon is geen schurk veilig

Rolf Bos 08 augustus 2019

Let op: kan spoilers bevatten rond eerdere delen rond Gabriel Allon.

Het is een van de fijnste series in het genre inmiddels, de reeks die de Amerikaanse schrijver Daniel Silva boetseert rond de Israëlische geheimagent én kunstrestaurateur Gabriel Allon. Onlangs zag alweer een nieuw deeltje, De andere vrouw, het licht rond de alleskunner, die inmiddels is opgeklommen tot hoofd van de Israëlische geheim dienst Mossad, al wordt die organisatie in de boeken nooit bij naam genoemd. Silva houdt het simpelweg bij ‘Het Bureau’.

Allon moet inmiddels een man van middelbare leeftijd zijn, want hij is al actief als geheim agent sinds 1972, toen de Israëliërs met hun Operatie Wraak van God de Palestijnen opjoegen die verantwoordelijk waren voor de moordpartij tijdens de Olympische Spelen van München. Allon mag een oudere man zijn, maar hij verschuilt zich als directeur van de geheime dienst niet achter een bureau in Tel Aviv. Verre van dat - hij trekt met gevaar voor eigen leven over de gehele wereld, op jacht naar jihadistische terroristen, onbetrouwbare Russische moordenaar en Franse gangsters. Dit seriepersonage is van het type superheld. Scherpschutter, onverslaanbare vechtjas, vloeiend vele talen sprekend. Daarnaast is hij dan ook nog eens een gerenommeerd kunstrestaurateur - je zou er jaloers van worden. 


Ging het in de vroege delen nog vaak om terroristen die het bestaan van de staat Israël wilden ondermijnen, schurken die bijvoorbeeld ook bommen laten ontploffen op de Amsterdamse Albert Cuyp markt, in de latere boeken schiet hij ook de paus en de Britse premier te hulp. Dat klinkt allemaal wat ‘over de top’, en dat is het soms ook, maar het hapt allemaal heerlijk weg. De serie van de Amerikaanse ex-journalist is er echt zo een, waarbij je elke keer weer reikhalzend uitkijkt naar een nieuw deeltje.

In De andere vrouw treedt Silva in de voetsporen van grootheden als Len Deighton en John Le Carré. Hij rakelt de oude geschiedenis op rond de vijf Britse geheim agenten die in de jaren dertig van de vorige eeuw in Cambridge studeerden en later tijdens de Koude Oorlog in het geniep voor de Sovjet-Unie spioneerden. Het was een van de grootste spionageschandalen van de 20ste eeuw. Een van hen, de beruchte Kim Philby, wordt door Silva in de jaren zestig in Beiroet gesitueerd, waar hij, verzint de schrijver, een korte affaire heeft met een Franse jonge vrouw. Vandaar fantaseert Silva heerlijk verder, tot in de moderne tijd. Trefwoorden: Washington, KGB, mol, MI-6, verraad, moord en ga zo nog maar even door. Dat dan alleen een Israëlische agent ‘de wereld kan redden’ lijkt wat geforceerd, maar Silva is kundig genoeg om het toch overtuigend op het papier te krijgen.

Uiteraard zijn de vaste hoofdrolspelers van de schrijver ook in dit deel weer actief: de oude Ari Shamron (ooit baas van ‘The Office’), Chiara Allon, Gabriels tweede vrouw (de eerste echtgenote, Leah, vegeteert in een kliniek na een aanslag in Wenen) en Adrian Carter, CIA-baas, plus natuurlijk het vaste stelletje Israëlische geheim agenten dat Allon bijstaat.

Als nieuwe Allon-lezer kun je best instappen bij dit deel, al is het wellicht vanwege de voorkennis beter om eerst een paar vroegere deeltjes te lezen. Daar schuurt het trouwens ook een beetje: niet alle Allon-boeken zijn in het Nederlands vertaald. Het zijn er, verdeeld over twee uitgevers, elf van de inmiddels 19, want in de VS zag vorige maand The New Girl alweer het licht. Dat boek staat voor november gelukkig bij de Nederlandse uitgever op de rol, als Het nieuwe meisje, dus we kunnen nog even lekker vooruit.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Rolf Bos

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur