Hoe kan ik vergeten?
“Alles wat blijft” is de debuutroman van de schrijfster Roberta Recchia. Het boek werd in tien landen vertaald en in Italië bestormde het onmiddellijk de bestsellerlijst. De Nederlandse vertaling werd gemaakt door Irene Goes & Astrid Molenberg.
Dit verhaal begint in Rome in het jaar 1956.
We leren een jonge Marisa kennen die via haar familie een jonge Stelvio leert kennen.
Marisa zit in de problemen en Stelvio wil haar helpen. Maar door een tragische gebeurtenis loopt alles anders.
Stelvio is verliefd op Marisa, maar de gevoelens zijn niet wederzijds.
Ondertussen werkt Stelvio in de zaak van Marisa haar ouders en gaat de tijd verder.
Marisa leert Stelvio beter kennen en na enige tijd wordt ze toch verliefd op hem. Uiteindelijk stappen ze in het huwelijksbootje.
Andere personages die we ook beter leren kennen, zijn hun kinderen Ettore en Betta en ook de zus van Marisa en haar gezin.
Er wordt een tijdsprong gemaakt naar augustus 1980.
Marisa en Stelvio verblijven in een vakantiehuisje aan de kust, samen met hun dochter Betta en haar nichtje Miriam. Allebei 16 jaar.
Dit wordt een dag die ze nooit zullen vergeten, want ‘s nachts gebeurd er iets verschrikkelijks met Betta.
Wat niemand weet is dat Miriam getuige was van de feiten, maar niemand is hiervan op de hoogte.
Door omstandigheden wordt er beslist om erover te zwijgen.
Roberta heeft dit verhaal geschreven met een proloog - het verhaal - een epiloog. Dus je weet als je het boek vastneemt dat er een “voor” en “na” de gebeurtenis zal zijn.
De schrijfstijl is heel vlot en gedetailleerd. Recchia heeft de gave om haar personages heel mooi weer te geven, met veel emoties en veel karakter. Je kan ontdekken dat Marisa een heel sterke vrouw is, maar ook koppig kan zijn. En haar man Stelvio een schat van een man die zijn vrouw heel graag ziet.
De andere personages intrigeren je eveneens. Ze zijn op elkaar afgestemd alsof je naar een film kijkt. (Denk hier maar aan als je het boek leest en kennis maakt met Leo en Corallina.)
Vol verwachting ben ik in het verhaal gestapt en ik was onmiddellijk in de ban van dit boek. Het ene hoofdstuk vloeit over in het andere. Vol emoties die je echt raken. Je leeft enorm mee.
De verschillende verhaallijnen zijn één voor één verweven tot een onverwachte plottwist.
“Alles wat blijft” is een mooie roman met veel emoties, heftige trauma’s, liefde, rouwverwerking, keuzes maken, vriendschappen, enz.
Dit verhaal is voor mij 5***** waard.
Dit verhaal begint in Rome in het jaar 1956.
Stelvio is verliefd op Marisa, maar de gevoelens zijn niet wederzijds.
Er wordt een tijdsprong gemaakt naar augustus 1980.
Door omstandigheden wordt er beslist om erover te zwijgen.
Dit verhaal is voor mij 5***** waard.