Een boeiende geschiedenisles

brignoteboom 08 januari 2025
Hulde aan de auteur voor de aanpak, compleetheid, het uitzoekwerk en het opschrijven van deze familiegeschiedenis. Belangrijk dat deze verhalen bewaard blijven en verteld kunnen worden.

Een bijzondere geschiedenis is het zeker. Gedurende het eerste deel van het boek was ik lyrisch, helaas nam dat gevoel toch af.
Het verhaal van Leon en Juliëtte is prachtig, ontzettend pijnlijk maar leeft bij het lezen. Leerzaam is de beschrijving van de tijd, het leven in een stad als Carlston en de vreselijke omstandigheden waaronder slaven moesten leven.
Leon en Juliëtte zijn bewonderenswaardig moedig en krachtig. Het tweede gedeelte van het boek gaat over hun oudste dochter die trouwt met een zoon van een bevriende familie. Dit vertelt hoe het leven was aan de oostkust van de US, met de opbouw van San Francisco, de goudkoorts, natuurkrachten etc. Beiden weer een zeer krachtig stel, die samen zeer succesvol in het leven staan. Een groot contrast met haar ouders.

Maar dan raakt de auteur mij toch kwijt, veel feiten, geschiedenis, steeds meer en meer namen en uiteindelijk bij de verhalen over de nazaten, haak ik toch af. Hoe ik deze vertellingen dan wel geëindigd had willen zien, geen idee. Toch ben ik blij dat ik het verhaal heb gelezen, maar stiekem best veel stukken geskipt en dat doe ik zelden.

Meer recensies van brignoteboom