Goede fantasy!

Brittleest 01 juli 2023
Bloed is het eerste deel in de Vertellingen van de Ondergang en is een vervolg op de Lilith-trilogie die zich in dezelfde wereld afspeelt. Nu Lilith de rol als profeet van Jakob aangenomen heeft en Kiril als heerser is aangedragen, is daarmee ook de vrede hersteld tussen de landen Merzia en Naftalia. Een nieuwe oorlog lijkt echter onvermijdelijk, want Rayender wil wraak voor de dood van zijn vader Yvar, de voormalige koning.

Dat het een vervolg is van een andere serie is, had ik zelf niet helemaal door en ik vind het dan ook jammer dat ik de trilogie niet al gelezen had. Door de flashbacks die (denk ik) naar gebeurtenissen uit de andere boeken terug verwijzen, krijg je in principe voldoende informatie mee om de verhaallijn uit dit boek goed te kunnen volgen. Toch had ik soms nog wel het idee dat ik toch nog net wat informatie mist. Maar aan de andere kant is het ook wel fijn dat als je de andere boeken wel gelezen hebt dat er dan niet al te veel herhaling in zit.

Maar dat achterwege latend zat het verhaal heel goed in elkaar. Ondanks dat aan het begin nogal wat verschillende karakters worden genoemd, zorgde dit bij mij niet lang voor verwarring.Als lezer volg je drie hoofdverhaallijnen, die van Lilith, Kiril en Nighram, een meisje op de vlucht voor de oorlog. Wat ik zo goed vond aan deze personages is dat ze niet 100% goed of 100% slecht zijn. Ze hebben van beide wat, waardoor ze heel realistisch overkomen. Zo helpt Lilith aan de ene kant als heler een heleboel mensen, maar richt aan de andere kant als draak juist veel schade aan. Daarnaast zijn de personages ook echt goed uitgewerkt en krijg je ook hun dilemma's mee. Het zijn spannende verhaallijnen, waarbij ik me vooral bij die van Nighram steeds afvroeg hoe het haar nu verder zou vergaan. Dit komt mede door de schrijfstijl, waardoor je steeds verder wilt lezen. Het boek is met 490 pagina's vrij dik en waar ik het eerste gedeelte misschien nog iets langzaam vond ik gaan, las ik het tweede gedeelte zo weg en was het boek ook zo uit.

Al met al een goede fantasy, waarvan het einde zeker nieuwsgierig maakt naar het volgende deel.

Meer recensies van Brittleest