Spannende mix van verhalen

Brittleest 17 januari 2024
Toevallig mocht ik weer een verhalenbundel voor Zilverspoor lezen en vandaav is het mijn beurt in de blogtour. Dit keer mocht ik Spannorama lezen, een verhalenbundel met 7 verhalen voor 10+, geschreven door Anaïd Haen en Django Mathijsen. Het verhaal is ook geschikt voor volwassenen, mits ze nog weten hoe het is om kind te zijn, zoals in de beschrijving te lezen is.

Hier stonden ook weer hele leuke verhalen in, over meisje dat graag schildknaap wil zijn, over een land dat afgeschermd ligt van andere landen, over een hoteldief, over een liftonaut, over een toekomst waarin iedereen een leugendetector op zijn voorhoofd heeft, over een windjammer en poekoetoe en ten slotte over een mosasaurus.

Ik heb genoten van de verhalen, waarin kinderen in de hoofdrol staan en spannende avonturen meemaken. Zij krijgen de taak om dingen op te lossen, waarbij ook goed wordt aangetoond dat de ideeën/fantasie van kinderen ook belangrijk is. Veel van de verhalen zijn gebaseerd op dingen uit het echte leven waar het schrijversduo door geïnspireerd raakte, zoals zij ook voor elk verhaal toelichten. Hierdoor zetten de verhalen je wel aan tot denken, wat oudere lezers waarschijnlijk meer opvalt. Het staat in ieder geval de spanning en het tempo van de verhalen niet in de weg.

Mijn favoriet was "Schildgriet", over het meisje dat graag schildknaap wil worden, maar wat vanwege de tijd waarin ze leeft niet mogelijk is. Heel mooi om te lezen dat, ook al lijkt het onmogelijk, je toch voor je droom moet gaan en dat dat tot een positieve uitkomst leidt.

Wat hebben de schrijvers ook een fijne schrijfstijl. Het is zo geschreven dat het fijn en snel wegleest, maar het wel goed uitgewerkte verhalen zijn waaruit je lessen kunt trekken. Dit kwam bij mij vooral sterk naar voren in de verhalen "Het fixen van Noord-Hierzo" en "Tegen de lamp gelopen".

Het zijn dus verhalen die kinderen, en mij als twintiger dus ook, zeker aanspreken.

Meer recensies van Brittleest