Origineel oorlogsboek voor de jeugd

bverberk 13 januari 2020
Jan Heerze was voor mij een onbekende schrijver toen ik dit boek vastpakte. Dat is hij nu nog steeds een beetje, maar ik wil nog wel meer van hem lezen. Zijn schrijfstijl is helder, eenvoudig, zonder al teveel moeilijke woorden of lastige zinsconstructies. Voor de gemiddelde jeugd in klas 1, 2 en 3 van de middelbare school is dit boek dan ook goed te lezen

'Gevaarlijk geheim' is het verhaal van de ongeveer 15-jarige Ward, wiens vader gesneuveld is en wiens broer Henk in het verzet actief is, in het midden van de Tweede Wereldoorlog (1942-1943). Henk vraagt aan Ward om hem mee te helpen met het verspreiden van illegale kranten en dit doet Ward, ook al vindt hij het enorm spannend. Doordat hij dit werk doet, raakt hij al gauw verzeild in allerlei situaties rond het verzet. Hij komt er gaandeweg achter wie er wel en wie niet te vertrouwen zijn. Ook leert hij dat je sommige mensen misschien wel kán helpen, door ze in veiligheid te brengen, maar dan moeten die mensen dat zelf ook nog willen. Harde lessen zijn het, die tiener Ward moet leren. Daarnaast is hij ook nog eens verliefd op zijn slimme klasgenote Minke. Hoe hij dáármee om moet gaan, lijkt soms nog moeilijker dan openlijk stelling nemen in oorlogstijd.

Jan Heerze heeft met 'Gevaarlijk geheim' een oorlogsboek afgeleverd dat uitgebreid ingaat op motieven van tieners om zich actief in te zetten in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij illustreert het geheel met levensecht beschreven gebeurtenissen, waarbij hij aan de gruwelijke werkelijkheid van toen niet voorbijgaat. Zo wordt een executie van een staker expliciet beschreven. Als lezer houd je dan ook even de adem in. Wat ook knap is, is de vaart waarmee dit boek geschreven is. Diverse gebeurtenissen volgen elkaar zonder al te grote pauzes op, waarbij er wel weer gepaste aandacht is voor de gedachtes en gevoelens van hoofdpersoon Ward en de vele, goed uitgewerkte bijfiguren.

Het verhaal is zogezegd compleet, zowel in stijl als in inhoud. Doe mij er nog maar zo een.

Meer recensies van bverberk