Wie is nu eigenlijk het monster?

CafeauLivre 21 februari 2023
De Blik van Medusa (de Nederlandstalige versie van Stoneblind) van Nathalie Haynes is een prachtig voorbeeld van wat een moderne hervertelling van een klassieke mythe moet zijn.

In dit boek neemt de auteur ons mee naar de leefwereld van één van de meest iconische 'monsters' uit de Griekse mythologie: de Gorgon Medusa. Als geen ander slaagt Nathalie Haynes er in om de verhalen rond de figuur van Medusa te hervertellen op zo'n wijze dat de lezer maar met één vraag achterblijft: 'Wie is nu eigenlijk het monster in dit boek?'

We leren niet allen de 'held' Perseus van een hele andere kant kennen in dit verhaal, maar graven dieper naar de redenen van Medusa's vloek en hoe zij, net zoals zovele vrouwen in dit boek, het slachtoffer is van twistzieke goden en patriarchale koninkrijken.

Wel nuttig om te vermelden dat, ondanks de titel, dit boek niet alleen het verhaal van Medusa verteld, maar haar verhaal ook wordt gebruikt om andere verhalen rond Athena, Poseidon, Perseus, ... te vertellen. Handig om te weten voor je begint, zodat je niet teleurgesteld bent omdat je meer Medusa had verwacht.

Met dit boek sleurt Nathalie Haynes de oude verhalen bij de haren de 21ste eeuw in en maakt ze opnieuw relevant in een steeds veranderende wereld.

Was je fan van boeken zoals Circe, Elektra of Ariadne, dan is dit een must-have in jouw bibliotheek!

Meer recensies van CafeauLivre