Schokkend verleden
Ik heb dit boek gedeeltelijk gelezen en geluisterd.
Aaf en Annemarieke zijn tweeling en na de geboorte is ieder in een adoptiegezin gekomen.
Ze hadden geen weet van elkaars bestaan. Maar nadat ze de volwassen leeftijd hebben bereikt is het tijd om de tweelingzussen bij elkaar te brengen. De Raad (voor de kinderbescherming) heeft hierin een grote rol.
Zo ontmoeten de tweelingzussen eindelijk elkaar en later hun biologische moeder. Maar deze relatie loopt erg stroef. De zussen kunnen het erg goed met elkaar vinden en willen ook informatie over hun vader. Maar hun biologische moeder werkt niet mee.
Een boeiend en op waarheid beruste feiten verhaal. Over jong en ongehuwd zwanger raken in de zestiger jaren van de vorige eeuw.
Het is bijna ongelofelijk hoe kil en barbaars men toen deze situaties oploste.
De schrijfstijl is even wennen. Het ging door elkaar met heden en verleden en personages. Het verhaal is niet erg lang. En echte diepgang ontbreekt, ondanks dat het een pijnlijk en emotioneel verhaal is.
In mijn ogen had het boek meer pagina’s mogen hebben, zodat de emoties verder uitgewerkt kunnen worden.
Maar dit alles neemt niet weg dat het verhaal zo ontzettend boeiend is. Een verhaal dat gelezen moet worden om het verleden niet te vergeten en van het verleden te kunnen leren. Zo gaan we niet meer met jonge ongehuwde zwangere vrouwen om.
En vooral wat voor invloed dit soort beslissingen die andere hebben genomen kan hebben op de vader, de moeder en de kinderen.
Het is bijna ongelofelijk hoe kil en barbaars men toen deze situaties oploste.