Mijn nieuwe favoriete boekpersonage: Marcellus, de octopus!

CarineHeijmans 04 februari 2025
8/2025: Shelby van Pelt - Buitengewoon briljante wezens ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Wie had gedacht dat ik zo zou genieten van een boek over een octopus !

Dit is het verhaal van Tova, schoonmaakster in het Sowell Bay Aquarium, die nog steeds worstelt met de verdwijning van haar zoon Erik, ruim dertig jaar geleden. En het verhaal van Cameron, die zijn vader nooit heeft gekend en op jonge leeftijd door zijn moeder bij zijn tante is ondergebracht. Een tip over zijn mogelijke vader leidt hem naar Sowell Bay, waar hij de baan van Tova in het aquarium tijdelijk overneemt. Ook is er een rol weggelegd voor Ethan, de eigenaar van de winkel in Sowell Bay.

En deze verhalen worden onderbroken, of beter “beschouwd”, door Marcellus, de zeer intelligente reuzenoctopus die in het aquarium woont. Ik heb deze diersoort even gegoogled en ze schijnen inderdaad te kunnen wat Marcellus kan: ontsnappen en op onderzoek uitgaan, puzzels oplossen en dingen onthouden. En Marcellus blijkt de schakel in dit verhaal om de verdwijning van Erik op te helderen. Maar hij zit al ruim 1300 dagen in gevangenschap. En hun levensduur is 4 jaar: 1460 dagen. Is er nog wel tijd genoeg? En hoe moet hij e.e.a. aan Tova duidelijk maken?

Een geweldig boek, ondanks het misschien onrealistisch aandoende verloop. Want ik geloof het! En heb de personages, met Marcellus voorop, in mijn hart gesloten. Het is warm, liefdevol, omvat thema’s als rouw, vriendschap, nieuwe kansen, die zwaar kunnen zijn, maar met luchtigheid beschreven worden. Er zit humor in: de vriendenclub (de Knit-Wits) van Tova spreekt tot de verbeelding. Ook de beschouwingen van Marcellus zorgen regelmatig voor een glimlach.
Zo verzamelt hij spullen: “Twee dingen waarvan ik het mensenwoord niet weet. Ik denk dat het stoppers zijn? Mensen stoppen ze in de holtes van hun jongste kinderen om ze stil te krijgen.”
En hij zorgt ook voor wijze levenslessen: “Waarom kunnen mensen hun miljoenen woorden niet gebruiken om elkaar simpelweg te laten weten wat ze willen?”
Ik heb dit boek toegevoegd aan mijn favorieten!

Meer recensies van CarineHeijmans