Iedereen zou zo’n bibliotheek moeten hebben!

CarineHeijmans 25 januari 2025
Vlak na het overlijden van haar vader, nu 22 jaar geleden, ontstond er een verhitte ruzie tussen Ella en haar moeder Sally. Ella vluchtte naar Australië en sindsdien is het contact met Sally minimaal. Sally op haar beurt is al die jaren wel doorgegaan met haar “project”, waar ze toen Ella net kon lezen mee was begonnen. Elk jaar op de verjaardag van Ella kiest ze een toepasselijk boek uit, waarin ze voorin een persoonlijke boodschap voor haar dochter schrijft. Inmiddels heeft ze zo een bijzondere bibliotheek opgebouwd.

Dan overkomt haar een ongeluk en krijgt Ella een telefoontje dat haar moeder haar nodig heeft. Met de nodige tegenzin keert ze terug. Zal de relatie tussen hen weer hersteld worden?

Wat een prachtig boek (alleen die kaft al!)! Over de relatie tussen moeders en dochters; over hoe Ella leert, wat echt belangrijk is in het leven, en ook hoe andere mensen tegen haar moeder aankijken. Herkenbaar, hoe je als dochter je moeder vaak alleen als zodanig ziet, en je niet realiseert dat ze ook heel veel andere rollen heeft. Over ziekte, ouder worden, kwetsbaarheid, vooroordelen, vriendschap, vergeving. En vooral over de kracht van boeken.
Het eerste boek dat Ella krijgt voor haar bibliotheek is mijn lievelingsboek uit mijn jeugd: “Onder moeders vleugels”. Dan kan een verhaal voor mij al niet meer stuk.

En met veel mooie waarheden/zinnen om te onthouden:
* Lezen is meerdere levens leven via de woorden van een ander.
* Wat je hebt is niets vergeleken met wie je bent.
* Vergelijken is de dief van het geluk.

Iedereen zou zo’n bibliotheek moeten hebben die speciaal voor hen is gemaakt, met mooie woorden over waarom een bepaald boek is gekozen.

Meer recensies van CarineHeijmans