Een spannende actie thriller met onwaarschijnlijke of reële aspecten?

Carla Kooijman 08 december 2024
Nadat ik De Saraceense samenzwering en De Paarse Engel had gelezen, waar ik zeer gecharmeerd van was, keek ik er naar uit om met Het Vicarius Genootschap te starten. Ik denk dat je dit derde deel goed kan lezen zonder de voorkennis van voorgaande delen. Maar het zou zonde zijn om die niet eerst gelezen te hebben! Daarnaast is het ook leuk te weten dat Erik Bakker, zoals hij echt heet, de royalty’s van de reeks doneert aan Stichting Dream4Kids en Stichting AYA Jong & Kanker Foundation.

Het Vicarius Genootschap.

Jim Matteos heeft persoonlijk grote verliezen geleden en hij worstelt met de zin en onzin van het leven. Zijn laatste missie heeft daar alles mee te maken en zijn schuldgevoel maakt alles nog zwaarder. Op het moment dat zijn lijden bijna voorgoed voorbij was wordt hij opgevist uit zee door een zeilster. Na zijn redding gaat hij als veiligheidsadviseur aan de slag van de nieuwe president van Amerika, Julia Davenport. Zoals al eerder was afgesproken, al leek die afspraak uit een ander leven. Er wordt hem verteld dat er een geheim en mysterieus genootschap bestaat dat de wereldorde opnieuw wil rangschikken, naar de hand wil zetten van het genootschap wel te verstaan. Jim probeert informatie te verzamelen en al snel wordt duidelijk dat er machtige mensen hier en daar aan de touwtjes trekken, maar ook dat er wel veel mensen plotseling overlijden. Daar waar het soms om een natuurlijke dood lijkt te gaan, heeft Jim daar zo zijn bedenkingen over. Gaat het hem lukken om door te dringen tot de hoogste regionen in deze organisatie die iedereen uit de weg lijkt te ruimen die ze de weg verspert?

Het verhaal ontvouwt zich snel en spannend. We krijgen inzichten in het verhaal en diepgang in personages door de wisselende perspectieven; die vanuit Jim, de computerexpert Tess, de zeilster die Jim redde en natuurlijk de machtige leider van het Vicarius Genootschap. Die laatste heeft een ziek brein die geweld nergens schuwt en alleen uit eigenbelang, tot elke prijs, handelt.

Richmen weet met Het Vicarius Genootschap wederom een spannende actie thriller neer te zetten, dit keer met een luguber randje. Maar het gehele verhaal ademt raakvlakken met de werkelijkheid, of een mogelijke werkelijkheid. Je moet er niet aan denken, maar het zou zo maar kunnen zijn dat er in onze wereld een paar mensen rondlopen die soortgelijke plannen helemaal zo slecht niet zouden vinden. Een heerlijke #Mustread!

Meer recensies van Carla Kooijman