Hebban recensie

De verrassing ontbreekt

Carmen Ploeg 01 november 2016

Met geheimen, magie en heksen belooft De Graces van Laure Eve een perfect herfstboek te zijn. Maar maakt het de beloftes waar? Is er magie? Is er iets mysterieus aan de hand? Is er dat beetje romantiek waar de beschrijving naar wijst?

Alles draait in het boek om de Graces en in het bijzonder de drie kinderen van de familie Grace: Summer, Thalia en Fenrin. De verteller barst pas tegen het einde door als hoofdpersonage, nadat de twist is ontrafeld. Ze begint het boek ook zonder naam en we komen nooit achter de naam die haar ouders haar hebben gegeven. Ze kiest zelf voor de naam River, wat Summer – als vrije geest – meteen accepteert, waarna iedereen deze nieuwe naam overneemt. River is verder een enorm onbetrouwbare verteller, wat we wel en niet kunnen geloven wordt in het midden gehouden.

De familie Grace bestaat uit kunstzinnige hippie-achtige mensen die grote feesten geven en veel geld hebben. In het dorp gaan de roddels dat de familieleden heksen zijn, of in ieder geval flink in de occulte wereld opereren. Dit intrigeert nieuwkomer River enorm. Ze is net in het dorp komen wonen met haar moeder en ze heeft moeite om met haar klasgenoten om te gaan. Ze schaamt zich voor de armoedige lunches die ze meeneemt en ze zondert zich af van haar klasgenoten. Ze maakt wel een uitzondering voor de enorm populaire familie Grace, of eigenlijk voor Fenrin. Via zijn zusje Summer ziet ze de kans om dichter bij hem te kunnen komen. Soms is haar obsessie best griezelig. Ze komt eerder over als een stalker dan als iemand die echt bevriend wil worden met de drie jonge Graces.

Doordat River het grootste deel van het boek ‘cool’ probeert te zijn en alleen maar dingen doet om bij de Graces in de gratie te vallen, leren we haar helemaal niet kennen. Wie is River? Wat beweegt haar in het leven? Pas tegen het einde krijgen we wat van de ‘echte’ River te zien en dit maakt het ook meteen een stuk interessanter. Als personage heeft River niet erg veel diepgang. Dit komt ook doordat heel veel informatie niet wordt verteld aan de lezer.

De Graces is een langzaam boek. Binnen het verhaal verstrijkt veel tijd zonder dat daarin veel gebeurt. Veel wordt ook achteraf en half naverteld door River, terwijl de lezer ook direct in het moment mee had kunnen gaan. Dit maakt het verhaal niet vlotter om te lezen. Toch boeit het verhaal meestal wel, al wordt er ook aan alle kanten informatie achtergehouden. Iets wat wel een beetje een makkelijke manier is om de twist te verbergen. Het is ook geen succesvolle tactiek, want veel lezers zullen de twist al vrij gauw zelf voorzien. Doordat veel informatie ontbreekt weet de lezer dat er iets anders achter zit en dan is het niet zo heel verrassend meer dat er inderdaad een onthulling is in het laatste deel van het boek. Hierin is het boek helaas niet misleidend genoeg.

Voor een boek over heksen zit er eigenlijk maar erg weinig magie in. Misschien dat dit in het volgende deel een grotere rol krijgt. Daar wijst het einde in ieder geval wel op. Toch bekruipt de lezer het gevoel dat De Graces meer had kunnen zijn dan het uiteindelijk is. Het boek heeft alle elementen om een leuk spannend verhaal te vertellen, maar het komt eigenlijk nooit van de grond. Pas tegen het einde vangen we een glimp op van wat het hele boek had kunnen zijn, maar eigenlijk is dat te laat.

Meer recensies van Carmen Ploeg

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur